kerad-master
19.02.2006, 16:04:29
witam, mam nastepujacy problem. skrypt phpktory stworzylem stworzyl katalog a w nim kilka plikow. czyli tak jak mialo byc. jednak teraz chce to usunac. wchodze na serwer, daje by usunelo, i nic :/
katalogu nie usuwa bo nie jest pusty, a jak usuwam plik to mam info:
Nie moge skasowac pliku
ma ktos pomysl o co chodzi i jak to usunac?
/
wlasciwosci plikoW:
-rw-r--r-- 1 www kerad-master 1 Feb 19 14:34 imie.dat
-rw-r--r-- 1 www kerad-master 12 Feb 19 14:34 statystyki.dat
-rw-r--r-- 1 www kerad-master 1 Feb 19 14:34 wlasciciel.dat
wlasciwosci katalogu:
drwxr-xr-x 2 www kerad-master 512 Feb 19 14:34 001
crash
19.02.2006, 18:42:56
Co znaczy "dajesz by usunęło"? Próbowałeś rm -rf katalog?
kerad-master
19.02.2006, 21:22:53
przez totalcmd albo zwykle okienko windowsa, i tam mi odmawia. jak chce usunac przez polecenia w cmd pliki to mi wyskakuje: imie.dat: Permission denied.
niestety nie wiem co to jest :
rm -rf. na google znalazlem ze do komenda linuxowa, a ja mam winde.
prosze, pomozcie.
simemo
20.02.2006, 09:18:10
Sprawa jest b. prosta - jeżeli przy pomocy skryptu php utworzysz plik, czy katalog to właścicielem jego staje się serwer www, a nie właściciel konta, co widać w listingu który zamieściłeś, gdzie jako owner jest "www". Musisz napisać sobie skrypt php który usunie Ci te pliki/katalogi, bo on to zrobi z poziomu uprawnień serwera php:
unlink() - kasuje pliki
rmdir() - kasuje katalogi
Jeżeli nie poskutkują, to zmień uprawnienia tych plików/katalogów funkcją php chmod() i skasuj ponownie.
Pozdrawiam
kerad-master
20.02.2006, 16:32:55
"unlink() - kasuje pliki
rmdir() - kasuje katalogi
Jeżeli nie poskutkują, to zmień uprawnienia tych plików/katalogów funkcją php chmod() i skasuj ponownie."
pierwsze dwie funkcje nie podzialaly, ale zmienilem chmod katalogu na 777 i wgralem skrypt zarzadzajacy zawartoscia danego katalogu, usunelo bez problemu:) dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.