yazi
26.02.2006, 00:45:38
WItam
mam problem z zapisaniem wyniku zapytania SQL do tablicy.
Kod:
$query_fraza = "SELECT * FROM ksiazki WHERE tytul LIKE '%" . $_POST['fraza'] . "%' " ;
$result_fraza= mysql_query($query_fraza) or die(mysql_error());
Jako wynik wywołania:
$wiersz = mysql_fetch_array($result_fraza);
dostaję kilka wierszy spełniającyh zadany warunek.
W jaki sposób utowrzyc tablice zawierającą wszystkie zwrócone dane?
W jaki sposób potem sie do nich dostac i je wyswietlic?
My4tic
26.02.2006, 01:10:49
<?php
{
$array[i] = $row["xxx"];
$i++;
}
?>
można też bez zmiennej i:
<?php
{
$array[] = $row["xxx"];
}
?>
stoprocent
26.02.2006, 12:27:37
<?php
{
$array[] = $row;
}
?>
Przypuszczam ze wiecej danych bedzie wyciaganych niz jedno pole dlatego lepiej dodac caly row do tablicy i powstanie tablica 2 wymiarowa.
yazi
26.02.2006, 12:43:45
Thx za odpowiedz ale dalej jest problem.
chodzi o to ze ze chcę zrobic na prostą wyszukiwarkę którą na podstawie podanego wyrazu sprawdza czy taka pozycja istnieje w bazie danych.
$query_fraza = "SELECT * FROM ksiazki WHERE tytul LIKE '%" . $_POST['fraza'] . "%' " ; //zapytanie
$result_fraza= mysql_query($query_fraza) or die(mysql_error()); //zwraca wynik zapytania
powiedzmy ze zwrócone zostają 3 wiersze spełniające warunek
informacje na temat kazdeho wiersza pobieram za pomocą mysql_fetch_array.
w jakis sposób utworzyc tablicę która bedzie przechowywała wszystkie 3 wiersze danych (potem taką tablicę chciąłbym przesłac za pomocą sesji do innej stronki)
prubowałem tak ale nie działa:
while($row = mysql_fetch_array( $result_fraza ))
{
$tablica=>array($index=>array("id"=>$row[id],"tytul"=>$row[tytul],"cena"=>$row[cena]));
$index++;
}
My4tic
26.02.2006, 13:03:00
Przecież juz Ci napisaliśmy. W tej pętli do tablicy będą dodawane wszystkie rekordy spełniające warunek. Póżniej dostajesz sie do nich array[0], array[1] itd.
Poza tym jak chcesz dodać do tablicy wiersze z kilkoma polami to musisz zrobić tablice wielowymiarową tak jak napisał Nasto.
yazi
26.02.2006, 13:07:09
juz działa!
dzieki za wszystkie odpowiedzi!
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.