ino niezbyt rozumny chyba jestem bo zbytnio nie kapuje zasade dzialania $_SESSION

I chciałbym aby ktos mi troche podpowiedzial jak to działa i pomogł zmodyfikowac troche moj skrypcik.
a wiec mamy index.php
<?php if($_POST['user'] == "" || $_POST['pass'] == "") { ?> <form name="logowanie" action="index.php" method="POST"> Login: <input type="text" name="user" /><br /> Hasło: <input type="password" name="pass" /><br /> <input type="submit" name="submit" value="Zaloguj" /> </form> <?php } else { foreach($file as $userdata) { if($login == $_POST['user'] && $haslo == $_POST['pass']) { $_SESSION['username'] = $_POST['user']; $_SESSION['lvluser'] = $lvluser; } else { } } }
index.php dziala idealnie chyba

i tu moje pytanko co do tego pliku
widzimy tu ze zmiene $.... sa przypisywane do zmienych $_SESSION
Cytat
$_SESSION['username'] = $_POST['user'];
$_SESSION['user_logged'] = time();
$_SESSION['lvluser'] = $lvluser;
$_SESSION['user_logged'] = time();
$_SESSION['lvluser'] = $lvluser;
i moje pytanie gdzie sa przechowywane te zmienne ?
teraz mamy plik do ktorego przenosi nas index.php po zalogowaniu sie
<?php { } ?>
rozumiem ze ten wstep jest odpowiedzialny za to ze gdy lvl user beda puste to sesja zostanie zniszczona i w rezultacie nie bedzie dostepu do strony

i tu moje pytanie jak zrobic a moze juz tak jest ale zapytam moze to pomoze innym aby dana sesja mniala takie warianty ze gdy wylaczym przegladarke sesja jest zakonczona i juz bezposredni link nie odpali strony dopiero po zalogowaniu sie mozna zobaczyc strone,
kolejny wariant to czasowy, czyli dana sesja trwa 30 minut a po tym czasie jest zakonczona i osoba musi sie zalogowac ponownie...
teraz pytanko dotyczace zabezpieczen jak widac to tylko ta stra jest zabezpieczona ale na owej stronie sa linki do podstronek ktore uruchamiaja sie w niej lub jak ktos wpisze bezposredni adres to wyswietli mu sie odrazu owa strona.
Jak zabezpieczyc owe podstrony

Oraz kolejne moze proste pytanie jak wyswietlic owe dane $_SESSION

poniewaz mam cos takiego na stronie logx.php
<?php ?>
ale nie widze nazwy osoby zalogowanej

Za pomoc bede wedzieczny dziekuje i Pozdrawiam