Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemik, biale znaki (chyba)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kuna
Witam mialem problem z odpalaniem skryptow CGI na serwerze, ale okazalo sie ze jest to najprawdopodobniej wina skryptow, mianowicie w kazdym z plikow .cgi mam (chyba) biale znaki, widac to dopiero w edytorze ktorego uzylem pod Midnight Commander: screenik:

Czy mam pousuwac te biale znaki, oczywiscie jesli mozna je tak nazwac ? czy moze jest jakas inna metoda ? Ktros juz sie spotkal z takim problemem ?

Teraz pytanie, w manualu pisalo aby pliki skryptu na serwer przesylac w Ascii mode, czy to ma jakis wplyw z tymi bialymi znakami ? Wlasnie i co to jest ascii mode ?
tsharek
Cytat(kuna @ 2006-03-20 19:31:07)
Witam mialem problem z odpalaniem skryptow CGI na serwerze, ale okazalo sie ze jest to najprawdopodobniej wina skryptow, mianowicie w kazdym z plikow .cgi mam (chyba) biale znaki, widac to dopiero w edytorze ktorego uzylem pod Midnight Commander: screenik:

Czy mam pousuwac te biale znaki, oczywiscie jesli mozna je tak nazwac ? czy moze jest jakas inna metoda ? Ktros juz sie spotkal z takim problemem ?

Teraz pytanie, w manualu pisalo aby pliki skryptu na serwer przesylac w Ascii mode, czy to ma jakis wplyw z tymi bialymi znakami ? Wlasnie i co to jest ascii mode ?

Masz źle ustawioną karetkę (windowsową CR+LF).

Ustaw na LF i będzie git(prawie każdy edytor to potrafi - a jak nie to użyj SciTE smile.gif
dr_bonzo
Nie wiem czy to wina tych znakow, ale dos2unix zamienia znaki konca wiersza na znaki dla unixa.
kuna
ale te znaki byly tam standardowa ? czy poprostu pod wplywem przesylania na serwer ? Chodzi mi tutaj o to ze kazali mi przesylac pliki w ascii mode i raczej sie do tego nie zastosowalem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.