Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: automatycznie zmniejszanie zdjęcia podczas uploadu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
japek
Mam problem, gdyż ładować zdjęcie na serwer działa, mam ograniczenie w KB ale to jest uciążliwe więc chciałbym aby zdjęcie było automatycznie zmniejszane do jakiejś rozdzielczości przez co tez spadła by wielkość z kb. Dodatkowo tworzyła by sie miniaturka. Szperam w necie i cośpusto - Help me smile.gif
nospor
Czytając Twoj topic odnoszę wrażenie, ze ty chcesz zmniejszyc zdjęcie przed wyslaniem na serwer. Dobrze Cię zrozumialem?
Jesli tak to: nie da się. nie w php, gdyz php dziala po stronie serwera.
japek
Nie no oczywiście - chodzi mi o to aby zdjęcie, które sie znajdzie na serwerze było automatycznie zmniejszone do np. zadanej szerokości i jednocześnie utworzył miniaturke tego zdjęcia. Zapewne 3 pola w tabeli muszą być z czego jedna z orginalnym zdjęciem była by czyszczona po całęj operacji smile.gif
chomiczek
Hmm.. temat poruszany wiele razy użyj szukaj.
Co do bazy to nie koniecznie wogóle musisz w bazie trzymać linki czy jakies oznaczenie. Ja idProduktu z bazy koduje md5() i zmieniam nazwe na zahashowaną. Co do zmiany wielkości to faktycznie możesz zrobić na stałe miniaturki albo zmniejszaj w locie ich rozmiar (ja osobiście preferuje zminaę rozmiaru w locie, ale wiadomo jak każde rozwiązanie ma to wady i zalety).

Tak jak napisałem na wstępie przeszukaj forum
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.