Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql] php w mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Worker
Czy można przechowywać kod php w mysql questionmark.gif Bo mam taki problem że przechowuje kawałek kodu w sql i później drukuje go za pomocą pętli while ale zamiast być interpretowany przez serwer wyświetla sie na różowo w kodzie różowym :|. Co zrobić żeby ten kod był normalnie "dostrzegany" jak php ? biggrin.gif
strife
Dziwne rozwiązanie, spróbuj z eval" title="Zobacz w manualu php" target="_manual winksmiley.jpg
Gość_Worker
No niestety nie działa :/ Kod który mam w bazie to:
  1. <?php eval(include('poll.php');); ?>

a kod który tworzy to menu to:
  1. <?php
  2. function menu_left() {
  3. global $theme;
  4.  
  5. $select = mysql_query("Select title, html FROM menu WHERE x = 'Lewo' ORDER BY y");
  6.  
  7. echo '<table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="0">';
  8.  
  9. while ($wiersz = mysql_fetch_array($select, MYSQL_NUM)) 
  10. {
  11. echo '<tr><td background="theme/'.$theme.'/gfx/menu_top.gif" class="menu" height="21">'; 
  12. echo '<b>'.$wiersz[0].'</b>'; // tytuł
  13. echo '</td></tr>';
  14. echo '<tr><td background="theme/'.$theme.'/gfx/menu_text.gif" class="menu" height="20">';
  15. printf ($wiersz[1]); // treść
  16. echo' </td></tr>';
  17. }
  18.  
  19. echo '</table>';
  20. }
  21. ?>
strife
No to ja chyba źle zrozumiałem/przeczytałem. Myślałem, że masz w bazie kod php i chcesz aby ten kod był interpretowany przez serwer :]

A teraz jeżeli dobrze rozumiem, chcesz aby kod sql zapisany w bazie był wykonywany? blink.gif

ps. coś dzisiaj mi nie idzie myślenie :/

EDIT
czytałeś wogóle co robi eval w manualu? moze jednak mam rację, w tej pętli co wykonujesz dodaj eval zgodnie z manualem i zobacz..
Gość_Worker
Tak, bo chodzi o to że to jest CMS i w bloku menu trzeba jakość "włączyć" ankiete a nie moge jej napisać normalnie w pliku php bo w końcu to CMS i menu musi być edytowalne w panelu admin... Zeby działałą ankieta trzeba poprostu zainkludwać plik poll.php czyli tak jak jest zapisane do bazy smile.gif ale serwer wyczytując to z SQL to tego nie interpretuje tylko drukuje w kodzie HTML mad.gif
Gość_Worker
No tak działa ale wysypuje się na kodzie HTML który jest w menu.
Gość_Worker
Ok dzięi za pomoc już sobie poradziłem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.