Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cykliczne uruchamianie skryptu ..
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
homp
czesc
mam problem ;(
mam skrypt ktory musi sie uruchamiac cyklicznie , czy poza dodaniem go do cron-a jest jakis inny sposob ?
pozdr
Seth
Mozesz uaktywniac go po ilus wejsciach na strone ale to jest mniej efektywna metoda, wiec wzasadzie tylko cron*
kurtz
Hej
Cytat
mam problem ;(
mam skrypt ktory musi sie uruchamiac cyklicznie , czy poza dodaniem go do cron-a jest jakis inny sposob ?
pozdr
Tak, jest inny sposob. Mozesz np zalozyc ze "pierwsza osoba po godzinie 4 rano uruchomi skrypt". Wystarczy ze bedziesz "gdzies" trzymal informacje kiedy ostatni raz byl uruchamiany skrypt cykliczny i jesli minelo wiecej niz np 10 godzin odpalic go znowu.. i zaktualizowac informacje o ostatniej aktualizacji.

Pozdrawiam
Dagger
mnie tez interesowalo by takie cykliczne uruchamianie... ale ten w/w sposob chyba odpada bo skrypt nie jest wtedy wykonywany w tych samych odstepach czasowych, i jest uzalezniony od odwiedzin strony (np. raz na godzine ktos musi wejsc na strone)
kurtz
Hej
Cytat
mnie tez interesowalo by takie cykliczne uruchamianie... ale ten w/w sposob chyba odpada bo skrypt nie jest wtedy wykonywany w tych samych odstepach czasowych, i jest uzalezniony od odwiedzin strony (np. raz na godzine ktos musi wejsc na strone)
Zgadza sie, jesli sewis nie jest czesto odwiedzany to rzeczywisice aktualizacja jest obarczona bledem.

Mozna za to napisac skrypt do aktualizacji danych - np w php i umieszczenie go poza dostepem uzytkownikow. W croie u znajomego ustaiwasz by np lynx co noc o 4 rano wykonywal ten skrypt. To taki pomysl na zdalnego crona ;)

Pozdrawiam
homp
no to chyba nie mam wyjścia , musze skorzystac z cron-a,ale dzieki za ten pomysł ze "zdalnym cron-em"
to sie moze przyda...
pozdr
Dagger
to ja dam pomysl zdalnego skryptu... umiesc gdzies na stronie u znajomego (strona czesto odwiedzana) ... skrypt ktory bedzie Ci uruchamial co trzeba zdalnie smile.gif
homp
hmm, nie , to jest dla mnie zle rozwiazanie bo ten skrypt MUSI sie uruchamiac w okreslonym odstepie czasowym , a jak nikt nie bedzie wchodzil na strone ze zdalnym skryptem to on sie nie odpali , wiec odpada sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.