Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] Problem z Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Taja
Witam,

Mam taki problem: mam stronę w php, która korzysta z Mysql. Testowałem ją na KrasnalServ i wszystko było ok. Teraz wrzuciłem ją na serwer i mam taki bład w każdym dziale:

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /../plik.php on line 28

Tak wygląda kod w tym pliku: (linia 18 na listingu)

1. <?php
  2.  
  3. if( !empty( $_GET['c'] ) ) 
  4. {
  5. $c = ($_GET['c']-1)*3;
  6. }
  7. else 
  8. {
  9. $c = "0";
  10. }
  11.  
  12.  
  13. $query = "SELECT * FROM news
  14.  ORDER BY data DESC, id DESC";
  15.  $row = mysql_query($query);
  16.  
  17.  
  18. while( $p = mysql_fetch_array( $row ) )  {
  19.  if( file_exists("fotki/".$p['src']) )
  20. {
  21. echo '
  22. ?>

Poprawiłem
~mike_mech

Pomocy sad.gif
mike
Jeśli zbiór wyników jest pusty, to funkcje z rodziny mysql_fetch_* wywalają błąd.
Dlatego najpierw trzeba sprawdzić czy sa jakieś wyniki, a to zrobisz za pomocą mysql_num_rows()

1. <?php
  2.  
  3. if( mysql_num_rows( $row ) > 0 )
  4. {
  5. while( $p = mysql_fetch_array( $row ) )
  6. {
  7. //
  8. }
  9. }
  10.  
  11. ?>
nospor
Cytat
Jeśli zbiór wyników jest pusty, to funkcje z rodziny mysql_fetch_* wywalają błąd.
Osmiele sie z tym nie zgodzic. Jesli zbior jest pusty, to bledy nie sa wywalane, bo to zaden blad nie jest. Przeciez zapytanie moze nic nie zwrocic, gdy warunki sa tak ulozone. blad leci wowczas, gdy jest blad zapytania lub ogolnie blad z baza. daj tak:

1. <?php
  2.  
  3. //......
  4. $row = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  5. //....
  6.  
  7. ?>

i pokaz co ci wyswietli
Taja
Thx nospor.

Problem polegał na tym że strona działa na jednej bazie, a księga gości, newsletter i licznik na drugiej, i strona zamiast korzystac z swojej bazy korzystała z tej drugiej (źle ustawiłem pliki config).

Temat można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.