Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalacja php POMOCY
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ODIDAS
Prosze, blagam o pomoc.
W dniu dzisijeszym zaczalem szybki start nad budowaniem stron internetowych za pomoca php. Odziwo ksiazka ktora dzis kupilem jest napisana zrozumialym jezykim o tyle juz na wstepie pojawil sie problem. Dotyczy on otwierania plikow z rozszerzeniem ".php". Prosze mi powiedziec co powinienem zainstalowac, sciagnac na swojego dyskacza abym nie musial placic za serwer, a plik mogbym ogladac w przegladarce INTERNET EXPLORER.
Czekam na odpowiedz.
Dziekuuje....
Daniel
Cysiaczek
Jeśli dopiero zaczynasz, to proponuję poszukac na google jdnej z tych rzeczy:
Krasnal Serv
phpTriad

lub czegos podobnego. Poszukaj również na forum. Jest tu pełno takich rzeczy, żeby stronki 'chodziły'.
odidas
Dziekuje bardzo, juz wszukam smile.gif
plisek
polecam XAMP lub WAMP
szczegolnie dla nie wprawionych uzytkownikow smile.gif
po instalacji odrazu gotowe do uzytku
po prostu takie kombo Apache + MySQL + php

pozdr
odidas
Instaluje go i mam go jakos szczegolnie skonfigurowac? Czy wsytarczy, ze zostanie przezemnie zainstalowany?
plisek
zazwyczaj trzeba ustalic tylko katalog (localhost)
ale czesto jest domyslny

pozdr
Gość
Czy moge prosic kogos o przeslanie linka ze strona, gdzie moglbym pobrac XAMP? Prosze ODIDAS
plisek
wystarczy troche ruszyć głową i uzyć google, bo nie gryzie

http://www.wampserver.com/en/download.php
http://www.e-novative.info/software/wamp/wamp_download.php
http://www.winfuture.de/news,17953.html

pozdr
Problem
Witam.
Prosze mi powiedziec co musze zrobic (najlepiek krok po korku) abym mogl otworzyc storne napisana w php. Poniezej zamiescilem prosta stone w jezyku php. Jako to, ze jestem przyzwyczajony do jezyka html w ktorym wsytaczylo cos napisacm zapisac i juz 'czarne na bialym' widzialem efekty mojej pracy.

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />
<meta name="Description" content="[ Opis dokumentu ]" />
<meta name="Author" content="[ Autor dokumentu ]" />
<meta name="Generator" content="EdHTML" />
<title>Posługiwanie się sktypatami php</title>
</head>
<body>

<?php
echo ('Daniel') ;
print ('SIema');

?>

</body>
</html>

Tak jak wczesniej wspomnaiel jest to moja pierwsza storna z wykorzystaniem php. Ma ona jednak jednen wielki problem. Nie posiadajac serwera, nie potrafie sobie poradzic z tym, zebym mogl ja otworzyc przez INTERNET EXPOLRER. Przez co nie wiem czy posiada ona bledy itp.

Prosze o pomoc, a nawet wiecej powiem RATUNKU.

ALBERT
plisek
no to powiem tak:

primo: musisz sprawdzic jaki katalog jest ustawiony jako localhost, albo po wpisaniu do wyszukiwarki feazy: localhost powinna przywitać Cię strona głowna zainstalowanego serwera. Jezeli tak sie nie stanie to masz problem z serwerem ;/

secundo: czytanie dokumenetacji to nic strasznego, znajdz plik help albo readme i poczytaj, bo do konca nie wiem co masz zainstalowane ostatecznie, wiec i pomoc jest troche "na około" Ostatecznie jest jeszcze nieśmiertelne google aaevil.gif

(nie wiem jak jest po trzecie, wiec)3: Twoja stronka działa, ale poczytaj troche o składni

4: pamietaj o zapisywaniu stron z rozszerzeniem php, a nie html, bo to tez dość czesty błąd

pozdr
Pytanko
Plisak dzieki wielkie, bo za Twoja pomoca uruchomilem pierwsza moja stone php. Jeszcze raz wielkie dzieki.

P.S. Prosze powiedz mi czy jest mozliwosc za pomoca programu KRASNAL zalozenie serwera na swoim kompie. Dodam tyle ze jestem 'przywiazany' do osiedlowego lacza. Pozdrawiam i czeka na odpowiedz.
plisek
oj cos nie rozumiem za bardzo, co ma założenie serwera do łącza blinksmiley.gif
bez netu, po zainstalowaniu serwerka i tak odpalisz stronki w php

btw, zainstalowanie krasnala=serwer, no chyba że jest inny program o tej samej nazwie
pozdr i milej nauki winksmiley.jpg

ps
plisEk a nie plikAk winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.