Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z grafiką - wyświetla się do połowy
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Pwl
Witam

Może ktoś spotkał się z takim problemem. Nie wiem dlaczego grafika np jakiś obrazek graficzny czy zdjęcie ładuje się tylko do połowy niezależnie czy obraz jest w kodzie html czy chce go wyświetlić jako zwykły obrazek przez przeglądarke np. "http://localhost/1.jpg"
Nie ma znaczenia też czy użyje do tego celu IE lub Netscape. Na innych kompach w sieci tak samo.
Oczywiście problem dotyczy np zdjęcia o rozdzielczości np. 1120 x 840 rozmiar 194kb. Przy zdjęciu o parametrach np. 560 x 420 roz. 63kb problem znika.

Więc domyślam się że może coś jest w konfiguracji serwera namieszane.

Mam zainstalowane:
Apache 2.2
php 5
MySql 5.0

Z góry dziękuje za pomoc.
erix
Masz ustawiony za maly limit pamieci. Sprobuj go zwiekszyc w php.ini albo:
  1. <?php
  2. ini_set('memory_limit', '16M');
  3. ?>
Pwl
W pliku php.ini miałem ustawione na 8M czyli 8mb. To raczej wystarczająco jak na jeden plik graficzny który zajmuje pare set kilobajtów.
Sprawdziłem też z ustawieniem na 16M i niestety nie daje to żadnego rezultatu.

Już naprawde brakuje mi pomysłów co może być przyczyna.
erix
Cytat
rozmiar 194kb

Cytat
jeden plik graficzny który zajmuje pare set kilobajtów.

przy operacjach graficznych, obrazek jest konwertowany w RAM-ie do bitmapy (1120*840*24bit), to daje jakies dwa mega...

a pod php4 dzieje sie to samo?
yavaho
Czy aby przypadkiem ten plik JPG nie jest uszkodzony? Sprawdzałeś na innych plikach?
Bo to jest troche nienormalne.
Pwl
Zdjęcia są sprawne, dałem je na działający serwer w internecie i chodzą normalnie.
Czy pod php4 działają no szczerze nie wiem bo od razu instalowałem php5.

O ile dobrze pamiętam mam teraz ustawione na 16 mb i dalej się nie pokazuje cała fotka.
Ale no może coś przeoczyłem. Z tego co pamiętam obrazek góra pare milimetrów więcej zdjęcia pokazał po tej zmianie z 8 na 16.

Dziś zrobiłem znowu test mały.
Więc jest tak plik o rozmiarach 981x1156 – 134kb wyświetla się w jakiś 48%. Na próbę zmniejszyłem rozmiary o 30%. Po operacji ma rozmiary 687x810 – 67,5kb i obrazek wyświetla się w jakiś 92%

Prawdopodobnie w tym tygodniu będe miał poskładany nowy komputer i zainstaluje na nim na nowo wszystko, może to coś pomoże. Może ten komputer jest zasłaby.

Zobaczymy w przyszłym tygodniu, ale jak komuś coś nowego się nasunie z góry dzięki.
erix
Cytat
981x1156 – 134kb

Ciagle zle liczysz!!! Przeczytaj sobie moj poprzedni post.
neuromancer
Mimo, że temat stary, to problem ciągle aktualny.
Mam najnowszy apache, OS WinXP.

I drobna uwaga: ten problem NIE MA NIC DO PHP!
Na czystym apache to samo.
Do rozmiarów obrazka też nic niema, ma natomiast do objętości...
Jeśli obrazek jest duży to go ścina...
U moich kumpli jest to samo, pliki napewno dobre.

Ale zainstalowałem apache w wirtualnej maszynie i działa jak należy... ręce mi opadają.
Zainstalowałem jeszcze raz na czysto u siebie... klapa, nie działa.

Czyżby bug apacha?

Na apache z serii 1.x jest OK

PS: Ale znająć to forum to temat pewnie zostanie zablokowany, albo pujdzie w dół...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.