1. <?php
  2. define('AD_IPATH',"themes/D-Team/php/imieniny/"); // sciezka do katalogu ze skryptem
  3. define('AD_DATE',1);  // gdy 1 - aktualna data jest wyswietlana
  4.  
  5.  
  6. function imieninyAll()
  7. {
  8. $month = array(1=>'Styczenia','Lutego','Marca','Kwietnia','Maja','Czerwca','Lipca',
  9. 'Sierpnia','Września','PaĽdziernika','Listopada','Grudnia');
  10. $day = array("niedziela", 'poniedziałek','wtorek','środa','czwartek','piątek','sobota');
  11. $names = array( 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12 );
  12. $files =array(); $imiona = array();
  13. $i = 0;
  14. foreach( $month as $key => $val )
  15. {
  16. $files[$i] - file( AD_IPATH.$names[$i] );
  17. $i++;
  18. }
  19. $i = 0;
  20. foreach( $files as $file )
  21. {
  22. $imiona[$i] = implode( ',', $file);
  23. $i++;
  24. }
  25.  
  26. echo implode( '<br />', $imiona );
  27. }
  28.  
  29. imieninyAll();
  30. ?>

Ten skrypt otrzymałem od bardzo miłych użytkowników innego forum. Niestety, działa on jedynie gdy wywoływany jest z głównego katalogu strony. Nawet by mi to nie przeszkadzało, ale teraz pojawił się nowy problem.

Moja strona oparta jest o post-nuke. Jak więc można się domyślić, nie mogę wrzucić pliku php jak w stronach nie opartych o żadne CMS'y. Żeby skrypt zadziałał, mogę go wrzucić do odpowiedniego modułu parsującego php. Ale tutaj pojawia się problem. Ten moduł przechowuje plik php w bazie danych mySQL. Tak wiec plik nie może czytać z plików z imionami osób ochodzących imieniny. Jedyne rozwiązanie to wklejenie tych plików w odpowiednie zmienne (lub stałe?) odrazu w treść skryptu. Jednak, problem jest w tym że dopiero zaczynam się uczyć php i nie potrafiłbym to za bardzo zrobić.

Wystarczy poprostu kleić treść wszystkich 12 plików w treść skryptu, i zamiast operować na plikach to operować na zmiennych/stałych.

To jest treść pliku z imieninami Stycznia:
Cytat
Mieczysław, Mieszko, Wilhelm - Nowy Rok
Grzegorz, Makary, Izydor
Danuta, Arleta, Genowefa
Angelika, Eugeniusz, Tytus
Hanna, Edward, Szymon
Kacper, Melchior, Baltazar
Lucjan, Julian, Teodor
Seweryn, Mścisław, Teofil
Marcjanna, Marcelina, Antoni
Danuta, Jan, Wilhelm
Honorata, Matylda, Feliks
Arkadiusz, Benedykt, Czesława
Weronika, Bogumiła, Izydor
Feliks, Hilary, Ordon
Paweł, Izydor, Aleksander
Marceli, Włodzimierz, Bernard
Marian, Jan, Antoni
Piotr, Małgorzata
Marta, Henryk, Mariusz
Fabian, Sebastian
Agnieszka, Inez, Jarosław
Anastazy, Wincenty, Wiktor
Maria, Ildefons, Rajmund
Felicja, Rafał, Tymoteusz
Tatiana, Paweł, Miłosz
Paulina, Wanda, Tytus
Angela, Jan, Przybysław
Walery, Radomir, Karol
Franciszek, Zdzisław, Zenon
Martyna, Maciej, Marcin
Marcelina, Ludwik, Jan

Skrypt ma działać w ten sposób, że wczytuje jaki jest obecnie miesiąc, np. 3, to wczytuje tabele dotyczącą miesiąca nr 3, gdzie w tej taeli są zapisane wszystkie imieniny. Wtedy wyświetla cały miesiąc w tabeli, gdzie po lewej jest data od 1 do ostatniego dnia miesiąca, a po prawej jakie osoby obchodzą tego dnia urodziny. A aktualny dzień jest wyróżniony pogrubioną czcionką. Niestety, ten skrypt co go umieściłem nawet nie mam pewnośći czy działa, bo nie mogę sprawdzić, a jak już działa to podejżewam że nie tak jak bym chciał.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.