Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php i mysql]Błąd w czasie wykonywania pliku php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kris_yul
Gdy wykonywałem poniższy plik bezpośrednio (nie jak później w ramce iframe) wszystko działało dobrze. Oto plik:

1. <?php
  2. //polaczenie z baza danych
  3. if(!$db_link = @mysql_connect("localhost", "xxxx", "xxxx"))
  4. {
  5. echo('Nie mozna bylo nawiazac polaczenia z baza danych...<br>');
  6. }
  7. //odczyt zawartości tabeli i zlaczenie na podstawie user_id i sb_user_id
  8. $query = 'SELECT Id, timestamp, username, msg FROM phpbb_users, phpbb_shoutbox WHERE phpbb
    _shoutbox.sb_user_id = phpbb_users.user_id'
    ;
  9. $zaw_sb = mysql_query($query);
  10. //wyświetlenie wyników
  11. while($row = mysql_fetch_array($zaw_sb))
  12. {
  13.  
  14. echo("<tr>");
  15. echo("<td><font size=1>".$data = date("m-d G:m", $row['timestamp'])."</font></td>");
  16. echo("<td><font size=1>".$row['username']."</font></td>");
  17. echo("<td><font size=1>".$row['msg']."</font></td>");
  18. echo("</tr>");
  19.  
  20. }
  21.  
  22. ?>

Po wstawieniu tego do ramki dodam, że takiej samej jak jest wstawiony Shoutbox na forum, wyskoczył taki komunikat:

1. <?php
  2. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/szkari/public_html/infusions/shoutbox_body_panel/shoutbox_view.php on line 12
  3. ?>

Dlatego nie mam pojęcia co z tym zrobić skoro wcześniej działało. Może ktoś pomóc?
Gość
Masz zle zapytanie :
sprawdz czy wielkosci liter w tabelach/kolumnach sie zgadzaja z twoim pytaniem.
mario
jezeli prawidlowo dzialalo bez ramki, to na szybko przychodzi mi mysl czy masz w ramce, w tym pliku nawiazane polaczenie z baza danych? Moze include'ujesz config z innego pliku? Sprawdz najpierw czy masz polaczenie z baza.
em1X
Jak zwykle skopana pewnie komenda sql tiredsmiley.gif

zamien:
  1. <?php
  2. $zaw_sb = mysql_query($query);
  3. ?>

na:
  1. <?php
  2. $zaw_sb = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  3. ?>

i bedzie wiadomo co popsułeś.. chociaz ja juz sie domyslam.. zamiast select id, timestamp, username... powinno byc nazwaTabeli.id, nazwaTabeli.timestamp..., zeby mysql wiedzial, z ktorej tabeli są to pola..
kris_yul
Już wiem w czym tkwił problem: należało wstawić instrukcję odpowiadającą za wybór bazy danych. Po tym wszystko ruszyło. Wielkości liter ani nazwy tabel nie były konieczne. Dziękuje za pomoc, mam nadzieję, że komuś się ten problem i rozwiązanie przyda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.