Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/html] polskie znaki w plikach include
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mivos
[przepraszam juz poprawiam winksmiley.jpg ]

Witam, taki smieszny maly problemik mam:

stronka z kilkoma artykułami które includuje z plików np

include(artykuł1.php);

i ten artykuł wyswietlam na stronie , jednak nie pokazuja się niektore polskie znaki.

aha, uzywam kodowania <meta ... charset=iso-8859-2">

pliki ktore includuje tworze po prostu w notatniku.

prosze o podpowiedz co i jak.
z góry dzięki

Mivos
mike
No i czego sie wydzierasz? Kultury troche tongue.gif
Prosze poczytać o netykiecie, zajrzeć do Regulaminu forum a potem poprawić temat wątku. Zarówno uwzglądniając to czego się nauczyłeś oraz dostosowując go do zasad pisania na forum Przedszkole.
yaro
A w jakim programie piszesz kod?
Może program ci to 'psuje'.
Spróbuj w programie w którym piszesz ustawić kodowanie na iso-8859-2, nie chodzi do kodu dodanie tylko zmienienie kodowania w edytorze.

ps.Na przyszłość nie krzycz w temacie, to ci nic nie pomoże
mivos
pliki includowane tworze poprostu w notatniku, sam text bez znaczników .
piotrekkr
Uzywaj jakiegos edytora z mozliwoscia zmiany kodowania do pisania artykulow i ustaw w nim kodowanie na iso8859-2 i bedziesz mial po problemie. Standardowe kodowanie w notatniku to zdaje sie ze cp1250 wiec raczej nie bedziesz mial polskich znakow jesli kodowanie calej strony jest w iso a artykul w cp1250
mivos
piotrekkr pobrałem konwerter gzegrzółka i przekonertowałem pliki ale nadal jest to samo sad.gif jak zmieniam w meta na kodowanie 1250 to tez jest kicha..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.