Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: file_exists - sprawdzanie w katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dantekir
domyślam sie że to banalne...
szukałem na forum ale bez skutków...
i... być może to przez ten upał mam osłabioną koncentracje... winksmiley.jpg

Problem jest taki:
Chciałbym funkcją file_exists() sprawdzić czy istnieje plik w danym katalogu np. o nazwie katalog
gdy daje file_exists('katalog/nazwa_pliku') zwraca ze istnieje choć plik o nazwie "nazwa_pliku" nie istnieje
w jaki sposób sprawic by sprawdzalo pliki w danym katalogu ? kombinowałem chdir() ale jokoś bez skutków...
Athlan
chaotycznie napisane pytanie... chodz Ci o wylistowanie plików:
Cytat
w jaki sposób sprawic by sprawdzalo pliki w danym katalogu ?

czy sprawdzenie czy jakiś istnieje w katalogu?
Cytat
Chciałbym funkcją file_exists() sprawdzić czy istnieje plik w danym katalogu np. o nazwie katalog

czy może (jak zrozumiałem) sprawdzić czy istnieją pliki, które są w katalogu tongue.gif (bez sensu, jak wylistuje to są chyba nie?)
dantekir
Chodzi o to żeby jakaś funkcja zwracała mi TRUE albo FALSE w zależności od tego czy plik istnieje.
Problem w tym że chciałbym aby sprawdzała czy ten plik istnieje w określonym katalogu.
file_exists() - sprawdza mi czy istnieje plik, ale z tego co sie zorientowałem to jeżeli jako parameter podam np.

file_exists('nazwa_istniejącego_katalogu/nazwa_NIEistniejącego_pliku')

to zwraca mi TRUE - czyli że plik istnieje...
Athlan
  1. <?php
  2.  
  3. $nazwa_pliku = "stol-z-powylamywanymi-nogami.php";
  4.  
  5. function sprawdz_plik($katalog)
  6. {
  7. global $nazwa_pliku;
  8.  
  9. if(is_file($katalog.DIRECTORY_SEPARATOR.$nazwa_pliku))
  10. {
  11. return TRUE;
  12. }
  13. else
  14. {
  15. return FALSE;
  16. }
  17. }
  18.  
  19. ?>

?

zdraviam smile.gif
dantekir
Dzięki... smile.gif
kluczem do rozwiąznia problemu było dla mnie slowo DIRECTORY_SEPARATOR winksmiley.jpg
Athlan
DIRECTORY_SEPARATOR to stała zawiarająca znak "/" lub "\" czyli separator katalogów smile.gif

0.01 PLN sie należy smile.gif

EDIT.

możesz zamiast:

is_file($katalog.DIRECTORY_SEPARATOR.$nazwa_pliku)

tak:

is_file($katalog.'/'.$nazwa_pliku)
NetJaro
Warto dodać, że znak "\" lub "/" zależą od systemu (Windows/Inne) na którym jest uruchomiony serwer (skrypt).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.