Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iso -> utf
Forum PHP.pl > Forum > PHP
voytass
Witam,

W jednym projekcie zmieniam kodowanie tekstu z iso latin 2 na utf8. Mam funkcje, ktora takze tutaj widzialem, ktora nie ma niestety kilku znakow. Baza znakowa funkcji ogranicza sie do polskich czcionek diakrytycznych. Oczywiscie chcialbym uzupelniac te funkcje ale...

jak moge, w tekscie utf8, zobaczyc znaki w formie szesnastkowej ? i odwrotnie?
jaki czytnik plikow wyswietla znaki w postaci 16-tkowej?
bigZbig
A ten artykuł nie rozwiązuje wszystkich Twoich problemów?

W razie czego kody poszczegolnych znaków możesz sobie sprawdzic tutaj.
voytass
Dokladnie te funkcje posiadam. Jak widac posiada ona translacje tylko 18 znakow.

Mam tekst w, ktorym kazdy znak powinien byc tlumaczony. W moim przypadku jest to z utf na iso latin 2 (odwrotnei podalem w tytule postu). Oczywiscie bedzie trudno znalezc taki konwerter do wszystkich znakow, wiec postanowilem samemu dopisac brakujace.

Ta strona co podales - nie mozna jej otworzyc.
treewood
voytass - temat dokladnie taki jakim ostatnio "zyje" smile.gif czy masz moze taka tablice znakow do zastapienia zrobiona? niestety tez mam problem gdyz czeski, rosyjski, niemiecki itd trzeba konwerstowac do utf-8.
Sh4dow
ludzie a iconv" title="Zobacz w manualu php" target="_manual znacie ?
treewood
Sh4dow - tak ludzie znaja ale gdyby to byla domyslna biblioteka to by bylo ok. niestety nie jest wszedzie domyslnie ladowana. nawet gd2 na wielu serwerach nie wystepuje :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.