Witam!
Zapewne ten temat był na forum już nieraz poruszany, jednak wszystko z biegem czasu się zmienia i sądzę, że warto go odświeżyć.
Niedawno stałem przed kwestią wyboru interfejsu bazodanowego przy okazji pisania większego projektu w php.
Stanęło na ADOdb, jednak zawiodłem się na tym rozwiązaniu (słabiutka implementacja Active Record, pojawiające się niejasności, etc.) i postanowiłem jeszcze raz przemyśleć problem.
Chodzi mi przede wszystkim o niezależność od platformy BD (MySQL, Oracle, etc.) a także o oddzielenie mechanizmu składowania danych w bazie od logiki aplikacji poprzez obiekty (coś na kształt Active Record).
Obecnie zastanawiam się nad pójściem w kierunku PDO, w końcu wraz z php 5.1 staje się on niemal standardem. Jako, że PDO zapewnia właściwie jedynie niezależność od konkretnej bazy, należałoby raczej samemu zaimplementować wzorzec projektowy ActiveRecord, chociażby na podstawie artykułu z któregoś z ostatnich numerów PHPSolutions.
Alternatywą jest tandem Creole + Propel.
Przeraża mnie jednak złożoność takiego gotowego rozwiązania, może lepiej napisać coś własnego i "lekkiego".
Chciałbym się dowiedzieć jakie Wy macie zdanie na ten temat, czy warto pisać coś pod własne potrzeby, czy lepiej czas poświęcić nauce Creole + Propel i zaufać rozwiązaniu przygotowanemu przez mądrzejszych ode mnie?
A może znacie inne rozsądne alternatywy?