Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] koszyk & zmiana ilosci produktow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gladiror
Witam!
Mam taki problem, ze nie wiem jak zmienic ilosc produktow w koszyku.. Chodzi o to, ze wchodze w koszyk, tam pokazuje mi sie cala lista produktow, które uzytkownik sobie wrzucil do koszyka (pobierana z bazy danych). Dałem pole input, gdzie pokazuje jaka jest ilosc danego produktu i chcialbym zeby zrobic cos takiego, ze zmieniam ilosc produktu klikam przycisk i on mi zmienia. Problem moj polega na tym, ze każdy produkt, którego pokazuje ilosc w inpucie ma te sama nazwe (juz tlumacze na polski biggrin.gif ).

1. <?php
  2. $zapytanie_cena = "SELECT * FROM `koszyczek` uzytkownik='$user'";
  3. $wykonaj_cena = mysql_query($zapytanie_cena);
  4.  
  5. while($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj_cena))
  6. {
  7. $produkt="".$wiersz['produkt']."";
  8. $cena="".$wiersz['cena']."";
  9. $ilosc="".$wiersz['ilosc']."";
  10. print($produkt);
  11. print($cena);
  12. print("<input type="text" name="$id_produktu" value="$ilosc">");
  13. }
  14. ?>

Problem polega na tym, ze nie wiem jak zrobic zeby skrypt wiedzial o ktory mi produkt chodzi (tzn. w ktorym produkcie ma byc zmieniona ilosc). Bo jak wyswietlam produkty to jak powyzej... Ma ktos moze jakis pomysl??
cadavre
Całość okładasz w <form> i dodajesz <input type="submit">. Wysyłasz nowo wpisaną ilość do skryptu, który UPDATEuje bazę i zmienia ilość produktów.

1. <?php
  2.  
  3. if($_POST['akcja']=="zmwartosc") {
  4. $sql = "UPDATE `koszyczek` SET `iloscczegostam`='" . $_POST['ilosc'] . "' WHERE `uzytkownik`='$user' AND `idczegostam`='" . $_POST['idproduktu'] . "'";
  5. echo "Wartość zmieniona na " . $_POST['ilosc'];
  6. }
  7.  
  8. $zapytanie_cena = "SELECT * FROM `koszyczek` uzytkownik='$user'";
  9. $wykonaj_cena = mysql_query($zapytanie_cena);
  10. while($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj_cena))
  11. {
  12. $produkt="".$wiersz['produkt']."";
  13. $cena="".$wiersz['cena']."";
  14. $ilosc="".$wiersz['ilosc']."";
  15. print($produkt);
  16. print($cena);
  17. echo "<form method='POST'>
  18. <input type='hidden' name='akcja' value='zmwartosc' />
  19. <input type='hidden' name='idproduktu' value='$id_produktu' />"; // spowoduje że skrypt będzie wiedział, że ma zmienić dane (patrz: górny if)
  20. print("<input type="text" name="ilosc" value="$ilosc">");
  21. echo "<input type='submit' value='Zmień' /></form>";
  22. }
  23. ?>

Ale w takim wypadku musisz coś pokombinować z tym id produktu żeby go inaczej przekazać. Ja na oko zazwyczaj robię tak jak wyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.