Turgon
30.07.2006, 21:16:18
SELECT * FROM ".$this<span style='color:orange'><span style='color:orange'>->cfg['tabels']['opinions']." WHERE uid='".$uid."' AND aid='".$aid."'
Pomóżcie... Bo już mi ręce opadają.
później stosuje :
<?php
$res = $this->db->query($query);
if($res == null)
{
return true;
}
else
{
return false;
}
?>
djmassive
30.07.2006, 23:33:55
<?php
if(mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE id=".$id)==false) {
}
?>
nospor
31.07.2006, 07:38:23
@djmassive
Zajrzyj do manuala i zobacz co zwraca mysql_query(). Zwraca identyfikator wyniku, nie zależnie czy są jakies rekordy czy nie. Zwroci false wowczas, gdy jest blad skladni zapytania. Tak wiec jesli nie znajdzie zadnego rekordu, to tez zwroci identyfikator wyniku, ktory jest !== false

!
Nalezy sprawdzic ile rekordow zwrocono: mysql_num_rows()
proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
Turgon
31.07.2006, 08:18:52
Poprawiłem, ale nikt mi jak narazie nie pomógł.
Sprawdzam czy dany użytkownik, już korzystał z modułu oceny (bo podczas zapisu jego oceny dopisuje jego id(uid) i id artykulu (aid). Więc założyłem, że żeby sprawdzić czy dany user już oceniał wystarczy sprawdzić czy w takiej kombinacji te dwie wartości już są w jakimś rekordzie...
nospor
31.07.2006, 08:25:02
No ale w czym problem? Walisz zapytanie, sprawdzasz ile zwraca ci rekordow. Jak zero, to znaczy ze nic nie znalazl. Wiec pytam ponownie: w czym problem?
nospor
31.07.2006, 08:44:30
@Turgon, ale co ci w takim kodzie nie dziala?
<?php
$result = mysql_query('SELECT * FROM tabela where id='.$id); if ($ilosc==0)
?>
Oto mi chodzi. Co ci w tym kodzie nie dziala? Oczywiscie to jest ogolnik. zamiast mojego zapytania wstaw se swoje. I jak ci nie dziala to napisz konretnie co ci nie dziala. errory jakies?
Turgon
31.07.2006, 09:08:16
Rozwiązałem to już inaczej fetch assosacyjny. Jak pusty true, jak nie false i o dziwo działa

.
nospor
31.07.2006, 09:09:33
Skoro dziala ci na fetchu, to nie rozumiem czemu nie dzialalo ci na mysql_num_rows...
Turgon
31.07.2006, 09:13:52
Bo na numie się nie zrozumieliśmy

. Z resztą lepiej EOT . Ja lubię się wykładać na takich banałach, a trudne problemy to żaden problem

(często) .