Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Frameworki...do czego służą?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Joachim Peters
Witam,

Ostatnio przegląłem forum i znalazłem sporo tematów o Framework'ach, ale za bardzo nie kapuje o co w tym chodzi i do czego to służy?
Znalazłem liste takich frameworków i probrałem jednego z nich "CakePHP"(chyba)...wgrałem na serwer a nie wiem co dalej, przeglądałem strone autora ale nie moge wykapować jak to zainstalować.

Pozdrawiam
Ludvik
http://pl.wikipedia.org/wiki/Framework

http://manual.cakephp.org/

Plus wyszukiwarka na forum...
Joachim Peters
Ok, ale jak mam zainstalować tego CakePHP i jak to działa?
Najlepiej to poproszę po PL smile.gif
SongoQ
Cytat
Ok, ale jak mam zainstalować tego CakePHP i jak to działa?
Najlepiej to poproszę po PL

Przeciez @Ludvik podal link do manuala. A co do 2 to slownik.
mike
~d@ro a może ktoś ma Ci przyjechac do domu i zainstalować jeszcze.
Dostałeś dwa linki, wszystko masz na tacy, ale trzeba się postarać i chcieć.

Duzo prościej założyć wątek na forum i poczekać aż ludzie się zlecą i będą pisać, lenistwo, potworne lenistwo.

A co do materiałów po polsku, to jedno mogę CI powiedzieć, masz 1% szans że na jakieś nowości, znajdziesz cos po polsku, nie ma tłumaczeń na oficjalnych stronach, szukaj po blogach i gdzieś w otchłani internetu.

Wszystko czego potrzebujesz to przeglądarka, dostęp do internetu i dokumentacja.
nrm
daj sobie spokoj z tym. nie dasz sobie rady, poza tym nawet nie wiesz po co ci to wiec w czym problem? nie wiesz = nie potrzebujesz winksmiley.jpg
Joachim Peters
I tak zrobiłem tongue.gif, darowałem sobie to, bo mój angielski nie pozwolił mi na biegłe zrozumienie tutoriali zawartych na stronach autorów Framework'ów.
Czytałem wiele artykułów w sieci odnośnie Framework'ów, ale wszędzie (wraz z wikipedią) opisane to było dość cięzko i trudno jest mi to zrozumieć, ale zadam ostatnie pytanie...jak to bardzo jest przydane przy tworzeniu cms, skryptów blogowych i czy to jest skrypt przez który można pisać rózne aplikacje?
Proszę się nie smiać bo ja dopiero pierwszy raz stykam się z tego typu skryptami i potrzebuje jasnej odpowiedzi smile.gif
mariuszn3
Framework to taki szkielet obiektowej/modułowej struktury aplikacji, który wypełniasz nazwijmy to ciałem swojej aplikacji.
Jeśli chcesz zbudować coś większego, łatwo rozszerzalnego to aby się szybko nie zakopać, bardzo wskazane jest aby zbudować to na modułach i w efekcie nie da się uniknąć korzystania z jakiegoś frameworku czy to przez siebie napisanego czy jakiegoś sprawdzonego z sieci.
Nie mniej jest to jakby krok dalej.. jeśli dopiero zaczynasz pisać w php.. zacznij od prostych rzeczy z białą kartką papieru.. bez podstawego doświadczenia bardzo trudno Ci będzie pojąć użyteczność modułowych rozwiązań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.