Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SPORY problem z formularzem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
janusz23
CZesc jest tu nowy i moja wiedza na teamt php nie jest duza... dlatego PROSZE o pomoc.

Mam problem z :
1. gdzie w ponizszym pliku wpisac takie ograniczenia aby na serwrer byl przesylany jedynie plik jpeg, jpg i gif??
2. jak zrobic zeby wszystkie te pliki zapisywalay sie ma serwerze np. w katalogu o nazwie zdjecia??
Proszę o pomoc

<?php
$file = $HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"];
$zapisz_jako = $HTTP_POST_FILES["plik"]["name"];

if (!copy($file, $zapisz_jako)) {

print ("Kopiowanie pliku nie powiodło się...<br>\n");

}

print "<BR>Nazwa pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["name"];

print "<BR>Rozmiar pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["size"];

print "<BR>tymczasowo: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"];

print "<BR>Typ przesłanego pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["type"];

?>
Lonas
W php rozszerzenie lub nazwę pliku można zbadać dopiero po przesłaniu całego pliku na serwer, więc nie jest to optymalne rozwiązanie. Z pomocą może przyjść JavaScript, gdzie nazwę pliku umieszczonego w okienku do wysyłania plików możemy odczytać zanim zostanie on wysłany.

Nie wiem jak to zrobic w javascript - ale w php musisz poszukać funkcji która sprawdzi rozszerzenie pliku -

w zależnosci o rozszerzenia wykonasz akcje
  1. <?php
  2. if ( warutnek){
  3.  
  4. }else
  5. //np
  6. print " niepoprawne rozszerzenie ";
  7. ?>
skowron-line
juz dzis cos takiego bylo poczytaj w manualu o pathinfo i napewno cos wymyslisz. a tak na marginesie to jesli plik przeslany na serwer nie zostanie skopiowany lub przeniesiony na inna lokalizacje to po wykonaniu skryptu jes on automatyczcnie usuwany wiec nie bedzie on smiecil
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.