Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczne wczytywanie treści z textarea do iframe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lombi
Witam,

Mam taka zagwozdke:
Chce aby do iframe wczytywana byla treść z textarea ale nie tylko przy podgladzie strony ale aby po zmianie czegokolwiek w textarea zmieniala sie również treśc w iframe smile.gif

Będe wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi exclamation.gif!
kszychu
Może poczytaj trochę o Ajaxie, powinien się przydać.
Cysiaczek
Masz możliwość obsługi klawiszy i myszki w JS. Wykorzystaj to i użyj tegoż jezyka do przesyłania danych do ramki. W najprostszym przypadku możesz wykorzystać atrybut 'onKeyUp' lub 'onKeyDown'.

Tak na marginesie, to kszychu ma rację - lepiej do tego użyć Ajax - efekt ten sam, a mneij pisania, mniej kombinowania i przy okazji Ajax poznasz, jeśli nie umiesz jeszcze laugh.gif

Pozdrawiam.
Lombi
Niestety jeszcze nie znam Ajaxa ;(
Wszystko pieknie tylko powiedzcie mi prosze jak wogóle wczytać zawartość textarea do iframe przy starcie stronki? W czym mam to zrobić? php, JaVA?
Cysiaczek
Pisane z palca, ale raczej działa.

1. function load(){
  2. tekst=document.getElementById("text").value;
  3. document.getElementById("ramka").src='strona.php?text=' + tekst;
  4. }
  5. </head>
  6. <body onload='load();'>
  7.  
  8. <iframe id="ramka"></iframe>
  9.  
  10. <textarea id="text">treść na początku</textarea>
  11.  
  12. </body>
  13. </html>

Pozdrawiam.
Lombi
niestety to nie działa sad.gif Przynajmniej u mnie! Coz bębę knuł dalej smile.gif
Cysiaczek
A napisałeś sobie skrypt, który odbiera dane wysyłane do niego?
Tzn, czy napisałeś zawartosć pliku strona.php ?
  1. <?php
  2. print $_GET['text'];
  3. ?>

i się wyświetli

btw. nie wiem, czy IE będzie to obsługiwał - sprawdź w FF, bo u mnie działa bez problemu.
Lombi
No dobra Cysiaczek a jak pozbyc się drugiego pliku? tzn. strona.php? tak żeby był tylko jeden plik?
Cysiaczek
Nie bardzo rozumiem... jaki drugi plik?
Przeciez podaję jeden - strona.php
natomiast dodany do niej string [...] ?text=' + tekst;
oznacza, że przekazujesz poprzez url dane z textarea do strona.php
W strona.php odczytujesz sobie poprzez $_GET['text'].

Pozdrawiam
Lombi
Chce żeb to działało tylko na jednym pliku smile.gif bez pliku strona.php rozumiesz?
Cysiaczek
Cytat(Lombi @ 17.08.2006, 08:54 ) *
Witam,
Chce aby do iframe wczytywana byla treść z textarea ale nie tylko przy podgladzie strony ale aby po zmianie czegokolwiek w textarea zmieniala sie również treśc w iframe

iframe, tzw 'pływająca ramka' zawiera inny dokument html. Musisz jej przypisać jakiś dokument, żeby coś tam było. Nie możesz sobe tam wysłac czegoś, gdy nie ma dokumentu, który to odbierze.

Może opiszesz, co chcesz zrobić? Bo nie wiem, czy my wogóle się dogadaliśmy.
Lombi
Wiem czym jest iframe smile.gif
Oki już pisze:
po naciśnięciu przycisku np. Bold wysyłam do textarea <b> po drugim przyciśnieciu </b> wiadomi w między czasie coś pisze i co się stanie jak taką treść pobierze iframe smile.gif bedziemy mieli pogrubiony text prawda?
I cały problem tkwi w tym że nie wiem jak zmusić iframe do odczytywania na bierząco danych z textarea!

Są dziesiątki WYSIWYG-ów ale je chce napisać coś sam i wedlug mojego pomysłu! Jeśli starce tydzień z życia to trudno smile.gif A bardzo przydałby mi się własny edytorek!
Ludvik
Nie wiem czy o to chodzi...

Plik strona.php musi być tworzony warunkowo.
  1. <?php if (isset($_GET['text'])) {
  2. echo $_GET['text']; // XSS... tongue.gif
  3. } else { 
  4. ?>
  5. <!-- Tutaj kod html - ramki + javascript... -->
  6. <?php
  7. }
  8. ?>
Lombi
Wiem że drąże tamat smile.gif ale chciałbym się tego nauczyć!
Powiedzcie mi kochani czy to się da zrobić bez php? W samej javie? Tzn czy da sie wczytać treść z textarea do iframe i odwrotnie bez php? Nie musi być dynamicznie chociaż to byłoby rozwiązanie mego problemu !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.