Obecnie piszę sklep internetowy oparty oczywiście o php i chcę przygotować rejestrację użytkownika, ale ...
No właśnie chciałbym zrobić takie coś, aby użytkownik w chwili kliknięcia przycisku "Rejestruj" miał 100% pewność że nie wystąpi żaden błąd przy rejestracji (nie licze oczywiście problemów z połączeniem z serwerem). Chcę uzyskać coś takiego aby przed wciśnięcem przycisku "Rejestruj" zobaczył wszystkie możliwe błędy... Oczywiście nie ma problemu ze sprawdzeniem w JS czy formularz został wypełniony, czy w każdym polu jest odpowiednia ilość znaków, ale jak zrobić coś takiego:
1) aby po wpisaniu login'u i/lub adresu e-mail użytkownik był natychmiast poinformowany że jest on już zajęty (lub woly)
2) jeśli jest to w ogóle możliwe to jak sprawdzić poprawność adresu e-mail i nie chodzi mi o takie sprawdzenie w stylu czy znajduje się w nim '@' oraz '.' i czy ma więcej niż np. 6 czy 10 znaków, ale czy dany host w ogóle istnieje (na forum jest funkcja, która coś takiego robi - ale jak to zrobić bez przeładowania strony?)