Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] Alerty php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gabcio
Witam smile.gif

Mam pytanie jak zrobic alert taki np:
<body OnLoad="alert('Jestes w strefie ostatecznej rezerwacji!\n');">

Tylko, ze mi chodzi o taki alert w ktorym bede mogl miec 2 guziki podpisac je i zeby mogly robic akcje dana dla guzika

Pozdrawiam
kszychu
Jest coś takiego jak confirm() ale on ma tylko przyciski OK i Anuluj. Jeśli chcesz inne to musisz napisać własną procedurę wyświetlającą okno na warstwie.
gabcio
Ok a jaki jest kod na to OK i anuluj i czy jest mozliwosc nadpisania mu akcji ?
kszychu
if(confirm('Czy na pewno chcesz kupkę?')) {
// akcja po naciśnięciu OK
}
else {
// akcja po naciśnięciu Anuluj
}
gabcio
Fatal error: Call to undefined function: confirm() in /RAVGAB/nowe/check.php on line 163

Taki error mam
kszychu
To jest skrypt js a nie php. Z Twojego pytania wynika przecież, że chodzi Ci o js.
gabcio
Super extra tylko jak mam wklepac ten skrypt.. nie mozna jakos to w php bez javy ?
mike
~gabcio otwórz sobie Wikipedię i poczytaj co to jest php, Java, JavaScript.

Będziesz potem wiedział że w php nie da się pokazać żadnego alertu, malo tego, php nie ma żadnego związku z przeglądarką.
gabcio
Rozumiem drogi przyjacielu zaczolem od nie dawna z php a o javie w sumie nic jeszcze nie wiem dlatego zadalem takie pytanie smile.gif

a nie zwlocznie jest mi to potrzebne w sensie ten alert i wlasnie nie wiem jak go zrobic w tej javie..
kszychu
Gabcio: popełniasz kardynalny błąd początkującego, który może doprowadzać do niejasności i nieporozumień: javascript a nie java! To są dwa różne języki. A teraz w skrócie jak to wkleić:
W sekcji header w html wstawiasz skrypt:
  1. <script language=javascript>
  2. <!--
  3. function potwierdz() {
  4. if(confirm('Ale czy na pewno?')) {
  5. // akcja po kliknięciu na ok
  6. }
  7. else {
  8. // akcja po kliknięciu na anuluj
  9. }
  10. }
  11. //--></script>

Teraz tylko wywołujesz to w sposób, jaki sam podałeś:
<body OnLoad="java script:potwierdz();">

I wszystko.
gabcio
Dzieki serdeczne nie bede juz mylil :-)

Tylko mala uwaga da sie to jakos zrobic, zeby ten alert pokazywal sie po zaladowaniu strony (grafiki) ?

Bo w chwili obecnej on sie pierw pojawia a potem grafika

Pozdrawiam

Nie bylo tego pytania smile.gif

Ehh jednak jest pytanie zrobilem to w ten sposob jak mi powiedziales kilka rzeczy zmienilem bo nie dzialal smile.gif

Ale... teraz chodzi mi glownie o to, zeby po wcisnieciu OK wyslal zawartosc skryptu dalej to zrobilem cos takiego:

<script language=javascript>
<!--
function potwierdz() {
if(confirm('Dane prawidlowe - Jezeli chcesz wygenerowac umowe kliknij OK')) {
// akcja po kliknięciu na ok
<form action="umowa.php" method="post">;
}
else {
// akcja po kliknięciu na anuluj
}
}
//--></script>
<body OnLoad="potwierdz()"></body>

Tylko, ze jak wpisze to <form action=itd.. to sie juz w ogole alert nie laduje i nie wiem dlaczego tak jest
nospor
Sorki ze się wtrącam, ale przenosze na przedszkole smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.