W ramach nauki php postanowiłem napisać sobie skrypt, którego zadaniem jest wyświetlanie na stronie, w przypadkowej kolejności, cytatów zapisanych w plikach tekstowych. Jeżeli widzieliście kiedykolwiek strony wyświetlające „fakty” z życia np. Chucka Norrisa to mniej więcej wiecie o co mi chodzi. Skrypt jest prawie gotowy , można go pobrać tutaj : http://cansado.neostrada.pl/php/randomQuotes.zip (nie wklejam kodu na forum , bo razem z komentarzami wyszło mi coś koło 300 linijek kodu)
Skrypt jest prawie gotowy. A dlatego prawie gotowy ponieważ pojawił się pewien problem. Jak pewnie zauważycie, nowe cytaty do plików tekstowych dodaje za pomoca wyrażenia :
<?php ?>
Niestety to rozwiązanie ma dosyć poważną wadę – jeśli wklejam nową linijkę tekstu do pliku nie zakończonego znakiem \n , wtedy ten tekst nie jest wstawiany do nowej linii. Zamiast tego jest on doklejany na koniec ostatniej linijki tekstu w pliku. Poza tym jak dodaje kolejne wpisy w pliku to zawsze na końcu zostaje pusta ostatnia linia. W związku z tym mam pytanie : Znacie może jakieś stosunkowo proste rozwiązanie bez tych opisanych skutków ubocznych , pozwalające na dopisywanie linijek tekstu do pliku ?
W tej chwili przychodzą mi do głowy jakieś mało eleganckie rozwiązania typu : przed zapisem cytatu do pliku otwórz ten plik i ewentualnie wstaw na koniec znak \n i (lub) po zapisie linijki tekstu do pliku , jeżeli na końcu występuje pusta linia – usuń ją.
Ponieważ jest to mój pierwszy , taki większy skrypt chciałbym żeby ktoś z Was fachowym okiem spojrzał na zawarty tam kod i wytknął mi ewentualne błędy.
Chętnie tez wysłucham Waszych sugestii co należało by dodać żeby w/w kawałek kodu uczynić bardziej użytecznym.
Pozdrawiam