Witam,
Chcę stworzyć system logowania na moją stronkę. Mam jednak parę wątpliwości, które chciałbym, żebyście pomogli mi rozwiać.
Chodzi o zasady używania sesji do logowania.
Formularz logowania to nie problem. Chodzi mi jednak o potwierdzenie / zaprzeczenie mojemu sposobowi rozumowania.
Myślę, żeby napisać funcję powiedzmy sprawdz(), ktora będzie sprawdzała zmienna sesji powiedzmy autoryzacja i zwracała TRUE jeśli $_SESSION[autoryzacja]=1 - czyli użytkownik zalogowany (haslo i nazwa zgodne z tymi w bazie).
Dalej, co za tym idzie można by używać tej funkcji w dowolnym miejscu sprawdzając czy użytkownik jest zalogowany. Mam rację?
Jak jednak zrobić to wszystko. Powiedzmy mam plik login.php, do którego przekazywane sa dane z formularza logowania. Jeśli haslo i nazwa uzytkownika zgadzaja sie z tymi w bazie to co... wtedy zacząć sesje za pomocą session_start? Dalej... czy sesje mają jakiś swój "okres ważności"? Jeśli tak to pewnie w nagłówku każdej strony, jeśli użytkownik jest zalogowany musiałbym "odświeżyć sesję" żeby nie wygasła, tak?
Przy wylogowywaniu oczywiście session_destroy. Czy coś pominąłem? Dobrze rozumuję?