Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zabezpieczenie tokenem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
koskitos
Do jakich formularzy użyć tokena?
Denerwujące byłoby gdybym użył do wszystkich.
Myślałem o dodaniu tylko do formularzy, które są dostępne bez logowania.

Co o tym myślicie? Macie lepszy pomysł?

Dzięki!
raikou
Co rozumiesz pod pojęciem "token"? Obrazek CAPTCHA? Jeśli tak to dokładnie tak jak mówisz, do wszystkiego co jest dostępne bez logowania, смерть ботом!
koskitos
OK. Dokładniej: wszystko bez logowania poza formularzem logowania? ;]
macza
moim zdaniem to dobry sposob
ale zeby bylo lepiej daj tylko 3 literowe/liczbowe tokeny biggrin.gif
raikou
Cytat(koskitos)
OK. Dokładniej: wszystko bez logowania poza formularzem logowania? ;]

Tak, ale moim zdaniem tylko jeśli dasz jakiś limit prób logowania.

Cytat(macza)
ale zeby bylo lepiej daj tylko 3 literowe/liczbowe tokeny

Zgodze się, ale albo 2 albo 3 znaki, najlepiej tak ładnie zrobione jak na www.rapidshare.de
koskitos
Spoko.
Ale nie widzę sensu ograniczania liczb prób logowania, gdyż nie ma tu dużego zagrożenia. Przecież bot nie może mi nic zrobić (w logowaniu tylko sprawdzam dane z bazy). Nie może nic poprostu dodać do bazy.
raikou
Po co jakiś bot ma ci kilka razy na sekundę odpytywać bazę poprzez skrypt logowania i zwiększać load serwera?

Ogranicząjąc liczby nieudanych prób logowania eliminujesz ataki na konta typu brute force, a przynajmniej wydłużasz je do kilkuset miliardów lat.
koskitos
A po co bot ma się męczyć wysyłając dane do formularza?
Wystarczy, że wyświetli moją stronę (na samym starcie wykona pare zapytań do bazy).
Może poprostu ograniczyć ilość wejść dziennie? ;/ <Lol>
raikou
Cytat(koskitos)
A po co bot ma się męczyć wysyłając dane do formularza?
Wystarczy, że wyświetli moją stronę (na samym starcie wykona pare zapytań do bazy).
Może poprostu ograniczyć ilość wejść dziennie?

Ja używam klas do cachowania wyników sql+php, i nie wiem jak ty to robisz. Podałem tylko ewentualność jaka może zajść, czyli bezsensowne obciązenie maszyny i próba włamiania. Mało prawdopodbne ale możliwe, ludzie są nieprzewidywalni.

Jak chcesz to sobie ogranicz ilość wejść dziennie, ale najlepiej wyciągnij skrętkę z gniazdka, serwerowej i swojej, maszyny, będzie łatwiej, szybciej i skuteczniej. ;/ </Lol> [/sarcasm]
koskitos
Bez komentarza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.