Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powiadomienia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
darekc
Witam,
albo już za długo przy tym siedzę i mi sie myślenie wyłączyło, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać system powiadomień. Mamy baze użytkowników, baze towarów i baze kategorii. Jak rozwiązać problem wysyłania powiadomienia do użytkownika (który wcześniej zaznaczył iż chce otrzymywać powiadomienia z danej kategorii) po dodaniu np. 10 nowych towarów do danej kategorii? :roll2:
Xathloc
Ja bym podszedł do tego tak:

nowa tabela (5 kolumn), która zawiera:
1. indeks
2. ID użytkownika
3. ID kategorii
4. ilość nowości po kórej wysyłamy powiadomienie
5. data ostatniego powiadomienia

przy dodaniu nowego produktu metoda, która:
1. szuka w powyższej tabeli na podstawie ID kategorii, do której dodano produkt ID użytkowników którzy daną kategorię subskrybują
2. sprawdza ile produktów dodano do danej kategorii od ostatniego powiadomienia wyszukanego użytkownika(ów)
3. sprawdza czy dla danego użytownika(ów) przekroczono próg
4. wysyła powiadomienie
darekc
podobną opcję juz rozmyślałem, tylko co z obciążeniem serwera i czasem oczekiwania użytkownika który dodał towar, gdy np. daną kategorię subskrybuje 10000 użytkowników?
Xathloc
IMHO w przypadku dodawania produktów czas oczekiwania nie jest aż tak krytyczny. Poza tym obydwa powyższe zapytania są proste i nie obciążają przesadnie serwera.
darekc
Nie chodzi mi o zapytania winksmiley.jpg tylko o wysłanie mail'i do 10000 użytkowników...
Xathloc
Hehe, nieporozumienie tongue.gif
Ale nie da sie wysłać powiadomienia nie wysyłając go. Można wygenerować skrypt dla crona, zapisać do pliku i kazać uruchomić się za kilka sekund. Wtedy cała operacja wykona się w tle.
darekc
Dzięki za pomoc, coś jeszcze pomyśle i może coś z tego będzie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.