Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odswierzanie a NiceURLs
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thornag
Witam

Moje 'nice' URLe wygladaja tak

Kod
/index.php/Test:UserLogin/
/index.php/Test:UserLogout/

Odnosniki natomiast
Kod
<a href="/index.php/Test:UserLogin">link</a>
<a href="/index.php/Test:UserLogout">link</a>

Problem polega na tym ze za kazdym razem gdy poruszam sie po stronach Opera wyswietla mi to co ma w cachu z poprzendiego razu. Problem nie wystepuje przy zwyklych redirectach ?var=val&.....

Znacie moze jakis skuteczny sposob na to zeby zmusic przegladarki by wyswiatlaly to co sie dzieje a nie to co maja w cachu ?
eai
odpowiednie metatagi lub header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i z głowy
thornag
header("Location: ...") ? No ale to bezsensu po co sie maja dw arazy wykonywac zapytania itp itp. Co do meta tagow to jednak chcialbym zeby obrazki i reszta byly cachowane inaczejmnie bandwidth zezre smile.gif

edit: Wlasnie zauwazylem ze skrypty sie tez nie wykonuja. Moze jakas konfiguracja apacza zamiast wszedzie wciskac headery ?
eai
a po co Location questionmark.gif?

Nic nie mówiłem o location ;]
  1. <?php
  2. header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate"); // HTTP/1.1
  3. header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT"); // data w przeszłości
  4. ?>

Nie wiem jak to sie ma do cachowanych obrazkow.
thornag
Cytat
Nic nie mówiłem o location ;]

Oj tam male przeoczenie smile.gif Jednakze mimo zastosowania headerow skrypt dalej sie nie uruchamia poki nie odswieze. Inne pomysly ?
siemakuba
Cytat
Inne pomysly ?

Możesz sobie dodawać do linków losowy string na końcu. To oczywiście trochę kwasi idee Nice-URLs, ale może to właśnie to czego szukasz :) Możesz jakoś "uładnić" ten losowy string, żeby wyglądał na potrzeby :)

Kod
/index.php/Test:UserLogin/Token:324sdnf38457

pozdr.
thornag
Jest to jakis pomysl smile.gif Mimo wszystko moze ktos wie jak ustawic apacha tak zeby takie adresy (z takim samym path info) podawal swieze a nie takie jak byly smile.gif Pozatym jak mnie szef zapyta co to za Token tam na koncu to bede mu musial powiedziec dla uladnienia smile.gif

O apache juz chyba nie jest na mnie obrazony bo zaczal dzialac. Mimo wszystko dzieki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.