Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zrobic naliczanie pkt?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matx132
witam chcialem sie spytac jak moge takie cos zrobic??:
mam system punktów zrobiony.
ale chce zeby przy pisaniu np poasta na forum lub jakiegos newsa byly tez dodawane pkt
oraz chcialbym zrobic download na pkt ze gdy sciagnie sie cos pkt sa odejmowane gdy sie cos doda punkty sa dodawane
jak takie cos moge zrobic??
bobo168
Podstawowe pytanie korzystasz z bazy danych mysql?
matx132
oczywiscie ze tak:)
baza danych jest smile.gif
zrobiłem juz jedna rzecz a dokladnie sciagnołem z innego skryptu:)
mianowice
  1. <?php
  2. {
  3.  $przydzial = dbarray(dbquery("SELECT point_ammount from ".DB_PREFIX."eps_points WHERE point_id='1'"));
  4.  $result = dbquery("UPDATE ".DB_PREFIX."users SET points_normal=points_normal-1 WHERE user_id='".$userdata['user_id']."'");
  5. }
  6. ?>

to jest zby odejmowal pkt
a teraz mam pytanie jak sprawdzic czy dany uzytkownik ma tyle punktów zeby mogł sciagnac i jak moge zmieniac wartosc odejmowanych pkt i dodawanych bez integracji w kod??
dr_bonzo
No jak to jak?
Pobierasz jego ilosc punktow, pobierasz ilosc pt. potrzebna do sciagniecia czegostam i porownujesz.
matx132
Cytat(dr_bonzo @ 20.10.2006, 17:51:55 ) *
No jak to jak?
Pobierasz jego ilosc punktow, pobierasz ilosc pt. potrzebna do sciagniecia czegostam i porownujesz.

a mozna dokladniej bo nie wiem jak to zrobic:)
nie znam sie na tym zabardzo:)
jakbys mogl lub ktos innym napisac mi taki kod ktory sprawdza ile ktos ma pkt ile potrzebne jest pkt i poruwnuje:)
i jescze jak zmieniac pkt zeby nie indegrowac caly czas w kod zrodłowy??
z gory dziekuje
bobo168
Ja bym zrobił o to inaczej w tabeli gdzie masz zapisanych użytkownik dodał kolumne punkty. I gdy user napisze posta to aktualizujemy kolumne punkty przy danym użytkowniku . W kodzie wygladalo by to mniej więcej tak
  1. <?php
  2. // tu taj masz formularz pisania postów czy też newsów 
  3. $user // zmienna w której zapisany jest nazwa usera bądź też jego id
  4. $sql=" UPDATE nazwa tabeli SET punkty=punkty+1 WHERE user='$user' ";
  5. ?>

Oczywiscie kod musisz dostosować pod siebie.
Tak pobieramy wartość z kolumny punkty:
  1. <?php
  2. $user // zmienna w której zapisany jest nazwa usera bądź też jego id
  3. $sql = @mysql_query("SELECT * FROM nazwa tabeli WHERE user='$user' ");
  4. if (!$sql) {
  5. exit('<p>Problem podczas wykonywania zapytania: ' . mysql_error() . '</p>');
  6. }
  7. while ($row = mysql_fetch_array($sql)) {
  8. $punkty=$row['punkty'];
  9. echo 'masz' . $punkty . ' punktów' ;
  10. }
  11. ?>

Wsyztsko napisałęm z grupsza wszytsko musisz przerobić na własne potrzeby jak czegoś nie rozumiesz to pisz. Kod pisałem z palca więc moga być drobne błedy.
matx132
chodzi mi mniej wiecej o cos takiego jak jest w php-fusion:)
tylko ze na forum phpbb przemo ale tam nie umieja mi pomóc lub im sie nie chce:/
darektbg
Witam !
Ja przynajmniej zrobił bym to tak: podzielić na funkcje dodającą punkty i odejmującą punkty:
  1. <?php
  2. procedure dodaj($user, $pkt)
  3. {
  4.  //kod dodający ilość punktów zawartej w zmiennej $pkt
  5. }
  6.  
  7. procedure usun($user, $pkt)
  8. {
  9. //kod usuwającay ilość punktów zawartej w zmiennej $pkt
  10. }
  11. ?>

Można całość umieścić w klasie, ustawić w jednym miejscu ilość dodawanych punktów np. za napisanie postu, tak aby przy zmianie "punktacji" nie zmieniać tego w całym skrypcie.

Pozdrawiam
Darektbg
matx132
Cytat(darektbg @ 20.10.2006, 18:50:45 ) *
Witam !
Ja przynajmniej zrobił bym to tak: podzielić na funkcje dodającą punkty i odejmującą punkty:
  1. <?php
  2. procedure dodaj($user, $pkt)
  3. {
  4.  //kod dodający ilość punktów zawartej w zmiennej $pkt
  5. }
  6.  
  7. procedure usun($user, $pkt)
  8. {
  9. //kod usuwającay ilość punktów zawartej w zmiennej $pkt
  10. }
  11. ?>

Można całość umieścić w klasie, ustawić w jednym miejscu ilość dodawanych punktów np. za napisanie postu, tak aby przy zmianie "punktacji" nie zmieniać tego w całym skrypcie.

Pozdrawiam
Darektbg

a jak moge zrobic tak zeby to bylo wyswietlane pod postami?? w phpbb przemo??

mam jeszcze jedno pytanie
jak mam zrobic takie cos
mam juz zrobione dodawanie plików do download
i chce tam ddoac jedna opcje ile odjac punktów za dany plik
jak mam to zrobic bez indegracji w kod zrodłowy za kazdym razem kiedy dodam nowy plik??

kod wyglada tak

1. <?php
  2. {
  3.  $przydzial = dbarray(dbquery("SELECT point_ammount from ".DB_PREFIX."eps_points WHERE point_id='1'"));
  4.  $result = dbquery("UPDATE ".DB_PREFIX."users SET points_normal=points_normal-1 WHERE user_id='".$userdata['user_id']."'");
  5. }
  6. ?>

i chodzi mi teraz oto zeby było zmienac kodu lub jak idzie inaczej do jakos inaczej:)
to points_normal-1
ze jeden plik ma np. -2 inny ma -5 punktów:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.