Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL tylko zewnętrzny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciek_3000
Witam serdecznie!

Przeglądając wiele artykułów dt. instalacji Apache/php/MySQL nie znajduję odpowiedzi na kluczowe dla mnie pytanie. Chciałbym się dowiedzieć, czy żeby na domowym localhostcie mógłbym korzystać z SQL nie instalując serwera bazy danych tylko łącząc się z bazą na innym serwerze.

Chodzi mi, aby tylko uaktywnić moduł php: MySQL, połaczyć się z serwerem i używać go? Uaktywniając moduł MySQL, żadna informacja na phpinfo() się nie pojawiła, więc jestem tym odrobinę zmartwiony.

Dziękuję za odpowiedzi
Maciej
wipo
Musisz zainstalowac (chyba o to chodzi) php z obsługą mysql a serwer możesz mieć gdzie chcesz (kwestia połączenia się z nią)
maciek_3000
php nie instaluję w sposób taki jaki słowo instalacja wskazuje. Instalacja apache, załadowanie modułu php, a dalej MySQL bez pośrednio z php, nie chcę instalować MySQL, tylko ładuję konkretne extension, ale mimo edycji php.ini to nic nie pojawia się na stronie phpinfo(), sprawdziłem na wszelki wypadek zmianę na innej zmiennej, np. register_globals i to się przestawia bez problemu, czyli wina tutaj nie tkwi.
wipo
Na jakim OSie instalujesz to cudo.
Czy używasz jakiegoś programy 3w1 (typu XAMPP itp)?
erix
Cytat
obsługą mysql a serwer możesz mieć gdzie chcesz

A właśnie, że nie: większość ISP-ów blokuje możliwość zestawiania zewnętrznych połączeń z bazą.

BTW: http://www.freesql.org/
wipo
Ale to już są ustawienia konkretnego systemu.
NetArt i home.pl nie blokują dostępu z zewnątrz
maciek_3000
a skąd, własnoręcznie zainstalowane naj wersje Apache, PHP5 i wszystko działa poprawnie. Wczoraj byłem zmuszony dodać jeszcze MySQL więc w php.ini ustawiłem odpowiednio extension_dir i odkomentowałem extension=mysql.dll i nie pomaga... przypomniam ze nie instalowałem żadnego serwera MySQL
wipo
Cytat(maciek_3000 @ 29.10.2006, 12:08:29 ) *
a skąd, własnoręcznie zainstalowane naj wersje Apache, PHP5 i wszystko działa poprawnie. Wczoraj byłem zmuszony dodać jeszcze MySQL więc w php.ini ustawiłem odpowiednio extension_dir i odkomentowałem extension=mysql.dll i nie pomaga... przypomniam ze nie instalowałem żadnego serwera MySQL

Nie musisz instalować mysql tylko moduł do jego obsługi w php (nie wystarczy tylko odkomentowac linijkę).
maciek_3000
a byłbyś tak miły i powiedział mi jak to zrobić? W internecie znajduje tylko poradniki z instalacją serwera bazy danych a nie samego modułu.
wipo
Nigdy nie robiłem tego na windowsie (Do windowsa polecam zestawy zapakowane 3w1)
Na *NIX wpisz ./configure --help lub make options instalując php (nie wiem jaką masz dystrybucję)
erix
Cytat
W internecie znajduje tylko poradniki z instalacją serwera bazy danych a nie samego modułu.

Pod Windą: w pliku php.ini masz sekcję extensions. Znajdź extension=php_mysql.dll i usuń z niej średnik. Zrestartuj Apache i tyle.
maciek_3000
no wlasnie nic sie nie zmienia po wlaczeniu modulu mysql poprzez odkomentowanie tej linii, nawet jak zmienialem nazwę, nie dostawałem żadnego errora, że znaleziono błąd... chyba coś jest nie tak
erix
A php_info" title="Zobacz w manualu php" target="_manual pokazuje, że rozszerzenie jest załadowane?
maciek_3000
szukanie ciągu mysql (bez wzgledu na wielkosc znakow) nie przynosi zadnych rezulatow
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.