Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] użycie substr_count
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nemo27
Hej - przewałkowałem to forum i zaiste może dziwne, ale do mojego przykładu jakoś to nijak wszystko poprzednie nie pasuje, ale ab ovo: mam sobie dwa rekordy w bazie w pierwszym 1 i 3 w drugim 123 - w sumie odczyt daje 13123 i dalej jest sobie skrypcik odczytu:
  1. <?php
  2. $sql7 = mysql_query("SELECT pyt_9 FROM $tabname ") ;
  3. while($row7 = mysql_fetch_array($sql7)){
  4.  
  5. $x=$row7['pyt_9'];
  6. $nowy = str_replace("|","",$x);
  7.  
  8. $lit1=substr_count($nowy, "1");
  9.  
  10. echo "$lit1";
  11.  
  12. }
  13. ?>

No i tu się zaczynają schody - bo w wyniku otrzymuje nie sumę - ale wynik z poszczególnych rekordów - próbowałem z array i each ale za każdym razem wychodzą bzdury.
Powinno wychodzić "2" a jest 11 itede - ewentualnie jak dane z odczytu wyciągnąć poza while? Prosiłbym o pomoc.

Hehm - wiedziałem, że to trudne, może jakaś podpowiedź?
nospor
Cytat
Powinno wychodzić "2" a jest 11 itede
blinksmiley.gif
A od kiedy postawienie obok siebie 1 i 1 da ci 2? postawienie obok siebie 1 i 1 da 11. Kiedys byl nawet na ten temat kawal smile.gif

Skoro masz dwa rekordy i wpetli lecisz po tych rekordach i w kazdej iteracji wyleci ci na ekran 1, to po dwoch iteracjach bedziesz mial na ekranie 11. Echo nie sumuje wynikow. Jak chcesz miec zsumowane to sam sobie zsumuj.

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
nemo27
No to się właśnie pytam jak mam to zrobić - przez ++$x?
nospor
No ale dodawac nie umiesz?

1. <?php
  2. $liczba = 0;
  3. while($row7 = mysql_fetch_array($sql7)){
  4.  
  5. $x=$row7['pyt_9'];
  6. $nowy = str_replace("|","",$x);
  7.  
  8. $lit1=substr_count($nowy, "1");
  9.  
  10. $liczba += $lit1;
  11.  
  12. }
  13. echo $liczba;
  14. ?>
nemo27
biggrin.gif Oki działa (ehe, nic odkrywczego smile.gif) - nie wpadłem na to wyzerowanie liczby przed pętlą smile.gif Pozdro i dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.