Mam wielki problem: nie jestem mistrzem pehapa wiec proszę o pomoc.
Napisałem skrypt na dodawanie rekordów do bazy towarów (tabelki tworzone w phpmyadmin są raczej poprawne...):
<html> <head> <title>baza mysql - rafal - dodanie towaru do bazy</title> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> </head> <body> <form action="dodaj_towar.php" method="get"> towar<input type="text" name="TOWARY" /><br /> kod <input type="text" name="KOD" /><br /> cena <input type="text" name="CENA" /><br /> <select name="ID_DZIALY"> <option value="1">1 <option value="2">2 <option value="3">3 <option value="4">4 <option value="5">5 <option value="6">6 </select> <input type="submit" name="send" value="dodaj"> <input type="reset" value="wyczyść"> </SELECT> </form> <?php // odbieramy dane z formularza { // odbieramy dane z formularza $TOWARY = $_GET['TOWARY']; $ID_DZIAL = $_GET['ID_DZIALY']; $KOD = $_GET['KOD']; $CENA = $_GET['CENA']; // łączymy się z bazą danych // nawiazujemy polaczenie // w przypadku niepowodznie wyświetlamy komunikat // połączenie nawiązane;-) // nawiązujemy połączenie z bazą danych // w przypadku niepowodzenia wyświetlamy komunikat // połączenie nawiązane;-) // dodajemy rekord do bazy VALUES (NULL, `$TOWARY` , `$ID_DZIALY` , `$KOD` , `$CENA`); "); } ?> </body> </html>
skrypt wyświetla mi:
Udało się połączyć z serwerem!
Udało się połączyć z bazą dancych!
Nie dodano nowego towaru
skontaktuj sie z administratorem strony www
ps. napisałem podobny skrypt dla innej tabeli z dwiema kolumnami: id i dzialy ... i działa. a dla wiekszej ilosc i kolumn nie ... bardzo prosze o pomoc albo ewentualne poprawienie kodu