Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawny kod php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bartas1979
Witam!

Na wstepie zaznacze ze jestem wciąz newbie w tematyce php dlatego prosze o wyrozumiałość. Przeglądając to forum dostrzegłem posty mówiące o tym ze ludzi enie potrafia kodowac i mieszają kod php z HTML. Sorrka za tak naiwne pytanie ale ... w takim razie jak mam napisac poprawny skrypt polegajacy na wyswietleniu zawartosci strony WWW?

Pozdrawiam i przepraszam za naiwne pytania.
dr_bonzo
  1. <html>
  2. <head><title><?php
  3. mysql_query( "SELECT page_title FROM pages WHERE id = " . $_GET['id'] . " );
  4. $title = mysql_fetch_row()[0];
  5. echo $title;?></tile>
  6. <body>
  7. <div>dzisiaj ( <?php echo date( "Y-M-D" ); ?> ) mieszamy php z html'em</div>
  8. </body>
  9. </html>

(wiem sa bledy skladniowe i inne ale nie o to chodzi)

poprawnie:
1. skrypt laczy sie z baza, pobiera odpowiednie dane, i przygotowuje! (tylko przygotowuje) je do wyswietlenia
2. przekazujesz te dane do warstwy widoku (np. szablon Smarty) ktory zajmuje sie tlyko wyswietleniem tych danych (jak? patrz przyklady na http://smarty.php.net/ )
bartas1979
Dzieki za odp. Niewiele jednak z tego kumam - widać jak daleko mi do poziomu forumowiczów :-( Pozostaje wiec zakasac rękawy i zabrać sie za lekture o php i Smarty. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.