Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] problem z umieszczeniem tekstu na obrazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kristoff
Cześć,

Mam prościutką stronke na której chcę umieścić obrazek a nad nim wyświetlić tekst tak aby ten obrazek stanowił tło dla tego tekstu (ale aby nie był tłem w sensie tłem diva). I tu zaczyna się problem.

W divie z obrazkiem zagnieździłem drugiego diva z tekstem. niestety tekst wyświetla się pod obrazkiem a nie na nim mimo że stosuję z-index. Próbowałem zmusić tekst do wyswietlania się na obrazku za pomocą pozycjonowania względnego ale wtedy, mimo ze tekst wyswietla się w prawidłowym miejscu, pod obrazkiem tworzy sie puste miejsce o wymiarach jakie zajmował ten div z tekstem zanim został podniesiony w górę i w przegladarce zaczyna się wyświetlać pasek do przewijania tego pustego obszaru.

Jak można to rozwiązać?
siemakuba
A czy nie byłoby prościej i skuteczniej zamieścić ten obrazek-tło jako... tło? :)
Kod
background-image:url('sciezka/do/obrazka.jpg');

pozdr.
kristoff
w normalnej sytuacji lepiej ale ta stronka ma byc użyta jako mejlik reklamowy i gdy chcę wysłać mejla używając opcji (wyślij jako strona web) to z jakiegoś powodu wysyła się bez tła chociaż gdy oglada się przez przegladarke to jest ono widoczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.