Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnośniki w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AlienXT
Siemka.
Dopiero raczkuje z php. Z Komputer Świata znam taki kod:
Kod
<?php
if(!isset($_GET['page']))
{
include("home.php");
}
   else
   {
      if(file_exists(''.$_GET['page'].'.php'))
      {
         include ''.$_GET['page'].'.php';
      }
         else
         {
             include("map.php");
         }
   }
?>

Tworzy on odnośniki w stylu:
www.lol.com/index.php?page=strona
Teraz moje pytanie. Jak zrobić, aby tworzył je w taki sposób:
www.lol.com/?page=strona
Wiem, ze jest to taki duperel, ale kolega prosil mnie o to smile.gif
Z góry dzięki
wipo
To w tym kodzie tego nie ma
Pokazany kod tylko wczytuje odpowiednią stronę
dtb
musisz ustawic, aby index.php byl jako "glowny" plik w katalogu, to znaczy ze gdy nie wpisujesz nazwy pliku, to automatycznie brany jest index.php. Zazwyczej tak jest domyslnie. Jak wpisujesz lol.com to bierze plik lol.com/index.php. tak samo jest z parametrami
kornel-php
Krótko mówiąc:

Ten kod już w sumie jest jaki być powinien, a ty robisz linki na zasadzie <a href="?page=cos">COS</a>...
Archerr
Osobiście bym proponował nie zmieniać tego bo jeśli faktycznie "raczkujesz" to możesz tylko narobić błędów. Możliwe że nie jest to dość skomplikowane aczkolwiek nie wiem w czym przeszkadza ten link/kod:

Cytat("AlienXT")
www.lol.com/index.php?page=strona

Kiedyś pewien chłopak pytał mnie o coś podobnego i okazało się że chciał pozmieniać tak w darmowym systemie CMS czyli w Mambo biggrin.gif wtedy to naprawdę namieszał i było dość śmiesznie gdyż nie miał kompletnego pojęcia o php biggrin.gif a chciał pokazać innym że to on zrobił ten CMS biggrin.gif

Oczywiście nic nie sugeruje ale proponuje zastanowić się 5 razy zanim cokolwiek zaczniecie z kolegą robić.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.