jestem tu nowy, potrzebuje pomocy...
Zainstalowalem php i apache wedlug instrukcji ze strony php.net/install
php wersja 5.2.0
apache wersja 2.2.3
instalacje zrobilem na windows Xp
php zainstalowalem jako modul apache, w zmiennej srodowiskowej PATH systemu windows dodalem C:\php zeby nie kopiowac tych wszystkich bibliotek (np libmysql.dll czy php5ts.dll) z tego folderu do folderu systemowego, dodalem tez zmienna srodowiskowa PHPRC z wartoscia C:\php bo w tym folderze znajduje sie plik php.ini.
Sam serwer apache dziala i tak samo jak napisze prosty skrypt php to bez zarzutow, problem zaczyna sie jak probuje wykorzystac jakas funkcje mysqli...po prostu php nie widzi rozszerzenia php_mysqli.dll i wyskakuje blad call do undefined function: mysqli_...
probowalem juz nawet zaladowac ten modul za pomoca funkcji dl:
dl('C:\php\ext\php_mysqli.dll');
ale wyskakuje mi ostrzezenie ze nie mozna odnalesc modulu, mimo ze znajduje sie w tej lokalizacji bo sprawdzalem
to samo dzieje ze w przypadku gdy chce odpalic phpMyAdmina...to samo wyskakuje ze php nie widzi modulu mysql....
MySQL (wersja 5.0.27) mam oczywiscie zainstalowane i tez dziala...
W pliku php.ini rowniez zrobilem wszystko jak trzeba tzn extension_dir= "C:\php\ext" no i usunalem sredniki przed rozszerzeniami mnie interesujacymi czyli extension = php_mysqli.dll i extension=php_mysql.dll
######################################
juz sobie poradzilem, na jakims zagranicznym forum przeczytalem ze apache 2.2.3 nie jest do konca dopracowany zeby dzialac z php 5.2.0 i zaleca sie sciagniecie wczesniejszej wersji, wiec sciagnalem apache 2.0.59 i skonfigurowalem tak samo i wszystko dziala bez zadnych problemow

pozdrawiamn!