Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + js] błahy problem ze <script>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaguar
Witam
Mam taki wydawało by się błahy problem. Otóż mam sobie plik player.js. W którym znajduje się kod playera mp3.
Skrypt ten działa bez problemów gdy dołączam go do pliku z rozszerzeniem .html w nastepujący sposób:

1. <script language="javascript" type="text/javascript" src="player.js"></script>

Problem pojawia się gdy próbuje użyć tego pliku w pliku z rozszerzeniem .php.
A mianowicie Plik ten dołączam w ten sposób:

1. <?php
  2. echo "<script language="javascript" type="text/javascript" src="player.js"></script>";
  3. ?>

Wszytko wydawało by się w porządku,ale nie mam zielonego pojęcia, czemu w tym przypadku nie dołącza mi skryptu.

Proszę o pomoc
nospor
masz:
http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php
i doczytaj sobie jak sie wklada cudzyslow (") w cudzyslow(")

ps: przenosze
jaguar
wkładałem juz bekslesze przed cudzysłowami w ten oto sposób

1. <?php
  2. echo "<script language="javascript" type="text/javascript" src="player.js"></script>";
  3. ?>

i nadal to samo.
nospor
no ba, dales o jeden \ za duzo. no przeciez cudzyslowia zamykajacego nie wolno brac w \
jaguar
juz to poprawilem, nadal to samo

teraz mam:

<?php
echo "<script language=\"javascript\" type=\"text/javascript\" src=\"player.js\"></script>";
?>

czy ktos tu widzi jakis błąd?
nospor
ale co to samo? bo juz nie kumam? masz jakis blad php? czy jak?

ty do wwalasz w sekcji php objetej <?php .... ?> ? czy moze walisz to jako html?
pokaz moze cos wiecej, jakies bledy ewentualne
jaguar
Nia mam żadnego bledu php, po prostu w miejscu tego echo nie wyswietla mi sie mój skrypt player.js.

Tak wszystko znajduje sie wpliku z rozszerzeniem .php

oraz w klamrach, dołaczam kod nad i po.
  1. <?php
  2. echo"<p id="single"><a href="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">Get the Flash Player</a> to see this player.</p>";
  3. echo "<script language="javascript" type="text/javascript" src="player.js"></script>";
  4. echo"";
  5. ?>

pierwsze i trzecie echo wyslweitla bez problemu. Więc czemu nie chce wyswietlic mojego skrypciku player.js?

Po
nospor
Cytat
pierwsze i trzecie echo wyslweitla bez problemu.
szczegolnie ze trzecie to "" winksmiley.jpg

sprawdź czy w źrodle strony masz ten kod dolączajacy twoj js i czy ten kod jest poprawny. jesli wszystko sie zgadza, to byc moze wywolujesz to z innego katalogu i js nie istnieje w danej lokalizacji?
jaguar
kod jest poprawny bo dziala tak jak napisałem juz na poczatku w pliku z rozszerzeniem .html

tzn:

1. <script language="javascript" type="text/javascript" src="player.js"></script>

jesli chodzi o pliki sciezki i katalogi wszystko sprawdzilem juz kilkakrotnie
nospor
Cytat
kod jest poprawny bo dziala tak jak napisałem juz na poczatku w pliku z rozszerzeniem .html

to wiem, ale mi chodzilo czy php generuje poprawny kod. zawsze dla pewnosci lepiej sprawdzic.

jesli i to jest ok, to ja juz nie wiem. obstawiam wowczas nadal sciezki (wiem ze mowiles ze sa takie same, ale na forum to juz roznie bywalo winksmiley.jpg )
envp
uzyj ' zamiast skrajnych " i wywal slashe, a po drugie zobacz w zrodle strony co generuje ci kod i wklej tu.
jaguar
oki wywalilem slasze przed cudzysłowami i wstawilem ', w ten sposób :

1. <?php
  2. echo '<script language="javascript" type="text/javascript" src="player.js"></script>';
  3. ?>

ale nic to niedalo

Kod w żródle strony wygląda tak:

wszystko wydaje sie w porzadku, ale mam komunikat na dole przeglądarki ze wystapiły błędy na stronie.

podam jeszcze kod który znajduje sie w pliku player.js

Oto on

var FO = { movie:"flash_mp3_player/mp3player.swf", width:"190", height:"20", majorversion:"7", build:"0", bgcolor:"#FFFFFF",
flashvars:"file=flash_mp3_player/mp3/plik.mp3" };
UFO.create(FO, "single");
Karen
Ja tam może się nie znam i będzie to nieprofesionalne, ale możesz zawsze "wyłączyć php" na tą linię. tongue.gif
jaguar
Tak tego tez juz próbowałem, ale dzięki za uwagę winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.