Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html] funkcja exit i dalsze czytanie kodu stronu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piteerus
problem jest nastepujacy. mam strone z forumularzem do wysylania wiadomosci z netu oraz strone wynikowa ktora laduje sie po wcisnieciu buttona "wyslij" ktora obsluguje formularz. ta strona zawiara html i php. do pewnej czesci jest html i w polowie kodu jest kod php umieszczony w znacznikach <tr> </tr> gdzie miedzy tymi znacznikami wysyla wiadomosc badz nie i zwraca komunikat, ze albo wyslano albo cos trza poprawic. no i jak jest wszystko ok to wysyla wiadomosc i wyswietla poprawnie komunikat ze wyslano wiadomosc w tych znacnikach <tr> i pojawia sie dalsza czesc kodu strony html, ale jesli jest blad typu ze ktos nie podal czegos ma zwrocic napis zeby uzupelnil i przerwal skrypt tak zeby mail sie nie wyslal. uzylem podczas sprawdzania czy wprowadzone dane sa poprawne exit; tzn. ze jesli dane wprowadzone sa niepoprawne to echo 'wprowadz jeszcze raz'; exit; no i wyswietla napis zeby wprowadzic jeszcze raz, ale nie wyswietla mi dalszej czesci storny html!! mam wtedy strone do polowy :/. ktos ma jakis pomysl jak to rozwiazac?
JaRoPHP
Funkcja exit() - przerywa działanie wykonywanego skryptu, więc nie powinno Cię dziwić, że masz stronę "do połowy".

Proponuję wprowadzić zmienną np. isValid, i jeśli formularz będzie poprawny nadać jej wartość true, w przeciwnym wypadku wartość false.
Dopiero w momencie, gdzie formularz powininien być przesłany skorzystać z tej zmiennej, i sprawdzić, czy formularz został wypełniony prawidłowo.

Ale dość trudno się spekuluje, nie znając kodu...
piteerus
Już śmiga aż miło popatrzeć! Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.