Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Odliczanie od daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gumer
Witam. Znalazłem taki kod, ...

Kod
<?

$urodziny = mktime(date("H"), date("i"),
date("s"), date("m"), date("d"),
date("Y")) - mktime(0,0,0,11,04,2006);

print "Mam już <b>".floor($urodziny/(60*60*24))."</b> dni.";

?>

... który zlicza dni od podanej daty. Jak go przerobić, aby pokazywał nie tylko dni, ale i miesiące i lata?
ispep
dolaczam sie do prosby winksmiley.jpg
Wieviór
  1. <?
  2.  
  3. $urodziny = mktime(date("H"), date("i"),
  4. date("s"), date("m"), date("d"),
  5. date("Y")) - mktime(0,0,0,30,05,1989);
  6.  
  7. $lat = round($urodziny/(60*60*24*365));
  8. $miesiecy = round($urodziny/(60*60*24*12));
  9.  
  10. echo 'Mam już <b>'.$lat.'</b> lat, to jest <b>'.$miesiecy.'</b> miesięcy';
  11.  
  12. ?>

Przy czym nie jestem pewien poprawności tego kodu, zaraz podam lepszą wersję, bo ta szwankuje ;]

Lepsza wersja:

1. <?
  2.  
  3. $datateraz = date('Y-m-d H:i:s');
  4.  
  5. $urodziny = (strtotime($datateraz)- strtotime('1989-05-30 00:00:00'));
  6.  
  7. $lat = floor($urodziny/(60*60*24*365));
  8. $miesiecy = floor($urodziny/(60*60*24*12)); // itd., itp.
  9.  
  10. echo 'Mam już <b>'.$lat.'</b> lat, to jest <b>'.$miesiecy.'</b> miesięcy';
  11.  
  12. ?>
Gość
a jak zrobic w zwyklym odliczaniu do daty aby jak skonczy odliczac nie liczyl dalej i pokazywal pozostalo dni -1 godzin -1 sekund -1 tylko pokazal same zera i tekst zakonczono
Wieviór
No takie odliczanie to byś musiał odejmować od daty tej w przyszłości powiedzmy $datateraz z powyższego przykładu. I zrobić warunek if ($dataprzyszłość =< $datateraz ) { echo 'odliczanie skończone, pozostało 0000-00-00 00:00:00'; } else { echo $czaspozostaly; }
Gość
a jak zrobi aby pokazalo istniejemy iles lat, iles miesiecy, iles dni, iles godzin , iles sekund ?
Tuomi
A jak zrobić, żeby wyświetlało: x lat, x miesięcy, x godzin, x minut, np.: Zyję już x lat, x miesięcy itd. I Drugie pytanie, czy dałoby radę zrobić, by sekundy wyświetlane były tak jak np w zegarku?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.