Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]generowanie napisu(obrazka) na obrazku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mayger
Witam,
Otóż mam pewien problem, widziałem skrypty jak zrobić napis na obrazku, ale nie widziałem jeszcze skryptu który tworzył by napis oczywiście napis ten byłby jak obrazek (logotyp). I właśnie nie wiem jak to zrobić oraz to by musiało współpracować ze skryptem dodawania obrazków. Czyli ja mam skrypt dodający obrazki i potrzebuje do niego zrobić żeby "czysty" obrazek uploadować na serwer, a on już by się generował i z tym naszym napisem czy obrazkiem na serwerze zapisywał. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę mi pomóc tongue.gif i proszę mnie nie odsyłać do tematu który jest o nadpisywaniu na obrazku napisu:P u mnie ma to być jakieś logo
wipo
To po uploadzie odpalaj funkcję np imagecreatefromjpeg jeżeli jest to jpg i napisz coś na nim i potem go zapisz
Jeżeli jest to inny typ do odpal inną funkcję w zależności jaki on jest. Więcej znajdziesz na php.net wraz z przykładami
Mayger
A dokładniej jakaś funkcja? tongue.gif Najlepiej jeszcze żeby obrazek był w prawym dolnym rogu tongue.gif Jak tam patrze na tamte funkcje to nie wiem kompletnie gdzie mam wstawić ten obrazek który będzie nadpisywany na tej naszej miniaturce. Czyli gdzie tutaj mam wpisać adres do obrazka który będzie się nadpisywał na naszej miniaturce.
  1. <?php
  2. function LoadJpeg($imgname)
  3. {
  4.  $im = @imagecreatefromjpeg($imgname); /* Attempt to open */
  5.  if (!$im) { /* See if it failed */
  6.  $im = imagecreatetruecolor(150, 30); /* Create a black image */
  7.  $bgc = imagecolorallocate($im, 255, 255, 255);
  8.  $tc = imagecolorallocate($im, 0, 0, 0);
  9.  imagefilledrectangle($im, 0, 0, 150, 30, $bgc);
  10.  /* Output an errmsg */
  11.  imagestring($im, 1, 5, 5, "Error loading $imgname", $tc);
  12.  }
  13.  return $im;
  14. }
  15. ?>
wipo
Spojrzyj na to:
http://pl2.php.net/manual/en/function.imagecopymerge.php

PS. Dokumentacja jest napisana po to żeby ją czytać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.