Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Z obiektu do documment.write
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Babcia@Stefa
Witam, znalazłem w internecie taki kod:

Kod
<script language="Javascript"><!--
var tl=new Array(
"...",
"..."
);
var speed=100;
var index=0; text_pos=0;
var str_length=tl[0].length;
var contents, row;

function type_text()
{
  contents='';
  row=Math.max(0,index-7);
  while(row<index)
    contents += tl[row++] + '\r\n';
  document.getElementById('obiekt').value = contents + tl[index].substring(0,text_pos) + "_";
  if(text_pos++==str_length)
  {
    text_pos=0;
    index++;
    if(index!=tl.length)
    {
      str_length=tl[index].length;
      setTimeout("type_text()",1500);
    }
  } else
    setTimeout("type_text()",speed);
}
//--></script>

Troche go przerobiłem, ale niewiem jak zrobić aby tekst był wyświetlany nie w obiekcie tylko jak zwykły tekst np. documment.write.

Dziękuję, Babcia@Stefa
JaRoPHP
document.getElementById('obiekt').value = contents + tl[index].substring(0,text_pos) + "_";

Przedstawiona linijka tekstu odpowiada za zmianę tekstu "obiektu" (elementu o identyfikatorze 'obiekt'). Zamień ja na document.write(tekst).
Babcia@Stefa
Ehh... a co mam wpisać jako parametr document.write?

Pozatym jak w funkcji wpisze document.write to wyświetli się pusta strona i sam tekst z parametru document.write...

@edit
Tylko na obiekcie można użyć ten kod?

Dziękuję, Babcia@Stefa
JaRoPHP
Cytat(Babcia@Stefa @ 3.12.2006, 10:21:22 ) *
Pozatym jak w funkcji wpisze document.write to wyświetli się pusta strona ...

Tak, wyświetli się pusta strona, ponieważ, aby można było prawidłowo wstawić treść, metoda write() musi być wywołana, zanim zakończy się ładowanie strony. W przeciwnym przypadku (metoda wywołana po załadowaniu strony), strona zostanie skasowana i będzie wyświetlony tylko ciąg podany jako argument metody.

Ale co chcesz osiągnąć? Gdzie ów tekst ma się pojawić? Przypuszczam, że prawdopodobnie jednak w jakimś elemencie na stronie (zgodnie ze składnią XHTML-a, wszystko musi znajdować się w jakimś elemencie pudełkowym), który ma (może mieć) nadane id. Wtedy skorzystaj wprost z kodu, jaki znalazłeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.