Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php & mySQL] formatowanie pobranych danych i ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marlab.z.gdyni
Witam

mam mały kłopot z moją bazą danych. Mianowicie:

Mam formularz (sklep-komis z eletrycznie sterowanymi modelami samochodów, samolotów)

Klient dodaje: nazwę i opis. Dane takie jak: stan, cena, kolor, model etc wybiera z listy.

Nie wiem jak dodać do tabeli: aktualną datę (datę wypełnienia zgłoszenia) i login osoby (musi być zalogowana)

Poza tym dane z tabeli pobieram bez problemu, niestety nie wiem jak sformatować pobrane dane takie jak opis.

W wartosciach krotkich typu kolor, model nazwa bez problemu radze sobie skladnia html.

Ale co zrobic zeby tekst z wartosci 'opis' podzielic na kilka lini etc, bo wypisuje mi zlany tekst questionmark.gifquestionmark.gif
Proszę pomóżcie

mam jeszcze jeden kłopot
jak dodać automatycznie generowane ID ?
empathon
Data:
  1. <?php
  2. $date = date("Y-m-d G:i:s");
  3. ?>

to jak dodac login zalezy gdzie go przechowujesz...
co do formatowania opisu nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
siemakuba
Cytat(marlab.z.gdyni @ 5.12.2006, 11:08:50 ) *
Ale co zrobic zeby tekst z wartosci 'opis' podzielic na kilka lini etc, bo wypisuje mi zlany tekst ????

Rozumiem, że dane wpisywane są w polu textarea i że nowe linie powstają za pomocą Entera?
W takim wypadku przy wyświetlaniu musisz te dane przepuścić przez funkcję nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, która zamieni znaki nowej linii na <br>.
  1. <?php
  2. $dane = nl2br($dane);
  3. ?>

Cytat(marlab.z.gdyni @ 5.12.2006, 11:08:50 ) *
Nie wiem jak dodać do tabeli: aktualną datę (datę wypełnienia zgłoszenia) i login osoby (musi być zalogowana)

Date możesz dodać podając w zapytaniu dodającym dane funkcję MySQL NOW().
  1. INSERT INTO tabela (pole_daty) VALUES (NOW());

Co do loginu - gdzieś przecież trzymasz info o tym, że użytkownik jest zalogowany? Z tego właśnie gdziesia pobierz te info i też dodaj do bazy :)

pozdr.
marlab.z.gdyni
boże kochani jesteście:>

przepraszam za banalne pytania, ale po prostu jeszcze nie wiem z czym co się je smile.gif
empathon
  1. CREATE TABLE example ( id SMALLINT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, ....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.