Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js][php]Jak sprawdzić że użytkownik zamknął okno przeglądarki?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arek07
Mam taki problem: zapisują mi się w bazie danych jakieś dane i gdy użytkownik normalnie używa przeglądarkę to skrypt gdy potrzeba kasuje dane z bazy, ale gdy niespodziewanie użytkownik zamyka okno przeglądarki to te dane nie są kasowane, a powinny być. Jak sprawdzić że okno przeglądarki zostało zamknięte to w którym przed chwilą coś użytkownik robił? Czy da się coś takiego sprawdzić?
Master Miko
użyj CRON'a który będzie co jakiś czas (4 minuty?) sprawdzał te dane i kiedy dany user był na tej stronie - czyli np. zamknął naglę przeglądarkę, dane zostają... CRON sprawdza że ostatnie działanie usera było 4 minuty temu... i kasuje dane.
wolguy
spróbuj użyć cookie na krótki czas aktywności
Master Miko
cookie nic nie da bo jest po stronie przeglądarki... jak strona ma o tym wiedzieć? Wysyłać request do kompa biggrin.gif ?
wolguy
no fakt, chodziło mi o taką niby listę userów online po stronie serwera z wykorzystaniem cookie, ale to nie będzie do końca sprawne, choć dużo łatwiejsze do wykonania
Master Miko
eee, wcale nie! wystarczy każde IP (użytkownika który działa - może być zarejestrowany!) rejestrować - i dodawać do niego datę ostatniego "kliknięcia" a na stronie dać co 2 minuty reload. W cronie ustawić żeby co 5 minut działał, i sprawdzał IP które nie odzywały się przez ostatnie 4 minuty (na wszelki wypadek) - i potem kasować dane, które trzeba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.