Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: font face czcionka ktorej nie ma w systemie standardowo
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kumanprx
witam, mam pytanie , a mianowicie czy idzie ustawic czcionkektorej nie ma w systemie zainstalowanej standardowo ? tzn chodzi mi o to ze na serwerze umiescilo by sie plik z czcionka. Próbowalem zrobic tak przez font face=nazwa_czcionki.ttf ale nie dzialalo rowniez style="font: tommys.ttf; nie dziala , jest w ogole taka mozliwosc ?
gekon
Nie ma. CSS3 wprowadza dopiero takie bajery.
orson
witam

jest taka możliwość ale nie ma ona sensu i nie jest polecana ... jeżeli już musisz użyć nietypowej czcionki to zrób obrazki

pozdrawiam
ikioloak
Technika o ktorej orson mowi to sIFR. Ma ona oczywiscie swoje wady - strona traci na usability w pewnym stopniu (niemoznosc otworzenia nowej zakladki srodkowym przyciskiem myszy w przypadku linku). Jednak posiadacze przegladarek z wylaczonym flashem tekst tez zobacza, tyle ze pisany czcionka ustalona w stylach. Wiec wydaje mi sie ze nie jest tak, ze ta technika nie ma sensu.

Mowisz orson zeby stosowac obrazki. Ale w przypadku gdy tekst jest generowany dynamicznie? W zasadzie fajnie by bylo sklecic klase ktora by takie obrazki generowala przez gd2.
orson
witam

a po kiego generować to za każdym razem ? czcionki fantazyjne powinno się stosować tylko dla nagłówków! cały tekst napisany wingdings jest średni do czytania ...

ps. jakoś nigdy nie widziałem żeby onet, wp, cocacola albo inni giganci używali wymyślnych czcionek ... oni sobie poradzili więc może jednak można ?

ps2. można też załadować czcionkę przez style (url do pliku z czcionką w specjalnym formacie). Więcej info: http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/fonts.html

pozdrawiam
rafalp
Temat stary, czy może ktoś na "dzisiejsze czasy" może powiedzieć co się zmieniło?
Czy jest 'fajna' możliwość używania niestandardowych czcionek?
nrafal
Przeczytaj sobie ten artykuł, żeby się dowiedzieć jakby to mogło wyglądać: http://www.alistapart.com/articles/cssatten

Niestety, nie wygląda winksmiley.jpg Na dzień dzisiejszy nie ma fajnego sposobu na wymyślne czcionki na WWW poza grafikami.
1010
Cytat
Mowisz orson zeby stosowac obrazki. Ale w przypadku gdy tekst jest generowany dynamicznie? W zasadzie fajnie by bylo sklecic klase ktora by takie obrazki generowala przez gd2.

Już nie raz widziałem taką klasę na tym forum. Poszukaj dobrze smile.gif
tommy4
Nie pisałem klasy, ale mam taki skrypt. ;p
po prostu się wyswietla image.php?text=asdf
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.