Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+html] znaczniki html w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
manitou
Witam

Zastanawiam się bo pewnie jest to możliwe by zastosować znaczniki htmla w skrypcie php , pokarze na przykładzie :

Przedstawiam skróconą wersję skryptu :

1. <?
  2. if ($_POST[check]=="1")
  3.  
  4. {
  5. $wyniki_formularza="Imie: $_POST[imie]
  6. Nazwisko: $_POST[nazwisko]
  7.  
  8. ......
  9.  
  10. ";
  11. ?>

Tyle wystarczy , głównie chodzi o to by np w miejscu kropek wstawić <b> .......... </b> .

Wiem że coś da sie zrobić , oczywiście niechodzi mi tylko o pogrubienie , a chciałem zrobić tabelki .

Pozdr .
kelis
Tak, w kodzie php można umieszczac htmla. 2 najpristsze sposoby: dajesz np. [to bierzesz w apostrofy]
  1. <?php
  2. echo '<table border="1"><tr><td>komorka</td></tr></table>';
  3. ?>

albo coś takiego: [cudzysłow]

1. <?php
  2. echo "<table border="1"><tr><td>komorka</td></tr></table>";
  3. ?>

Jaka jest różnica? Imterpreter nie szuka zmiennych w ciągu ujętym w apostrof, ale skrypt wykonuje się szybciej nie ten w cudzyslowiach, bo tam szukane sa zmienne. Jeśli chcesz uzywac cudzyslowow, i w stringu masz np.
  1. <table border="1">
to muszisz przed każdym " (cudzyslowem) dać backslasha, czyli wtedy to wyglada tak:
  1. <table border=\"1\">.

Nie wiem, czy Ci to dobrze wytłumaczyłem, ale najważniejsza jest praktyka, więc pokombinuj sobie smile.gif
Cysiaczek
Biorąc pod uwagę, ze php służy właśnie do tego, aby mieszać go z html'em, postanowiłem zadać ważkie pytanie do Twojego posta.
Pytanie brzmi: "I co?"

Może teraz wyjaśnisz więcej?
Pozdrawiam.
kelis
@Cysiaczek: Do kogo jest skierowane Twoje pytanie?
manitou
No w twoim przypadku to zadziała , mi dokładnie chodzi o :

1. <?
  2. if ($_POST[check]=="1")
  3.  
  4. {
  5. $wyniki_formularza="
  6.  
  7. Imie: $_POST[imie]
  8. Nazwisko: $_POST[nazwisko]
  9. Jakies inne dane $_POST[dane]
  10.  
  11. <b> TEN TEKST MA BYĆ POGRUBIONY </b> 
  12.  
  13. jakies dalesze info $_POST[info]
  14.  
  15.  
  16. ";
  17. ?>

Tak jak wyżej formularz wysłany na email przychodzi ze znacznikiem <b> po wrzuceniu tego w "/ , ""
mam błąd w wyświetlaniu strony :
Parse error: syntax error, unexpected '>'
kelis
Nie za bardzo wiem, o co Ci chodzi, ale może prosty przykład coś Ci pomoże.
Powiedzmy, że mamy jakiś formularz na stronie i kilka elementów do wypełnienia: Imię i nazwisko. Dane wysyłamy postem. Nie bede pokazywal tutaj formularza, bo chyba wiesz o co chodzi winksmiley.jpg. Przykładowy plik, do ktorego wysylamy dane z formularza:
  1. <?php
  2. if($_POST['imie'] && $_POST['nazwisko'])  // Sprawdzmy, czy sa zarejestrowane zmienne z formularza
  3. {
  4. $imie = $_POST['imie']; // Przypisujemy zmiennej $imie dane z formularza o name="imie"
  5. $nazwisko = $_POST['nazwisko']; // Przypisujemy zmiennej $nazwisko dane z formularza o name="nazwisko"
  6.  
  7. echo "Imie: <b>$imie</b><br/>Nazwisko: <b>$nazwisko</b><br/>";
  8. }
  9. else
  10. {
  11. echo 'Podaj dane!';
  12. }
  13. ?>

nie wiem, czy to sie przyda, nie wiem, czy dobrze rozumiem o co Ci chodzi tongue.gif. Ale chyba błąd tkwi w tym, że do zmiennej przypisujesz właśnie takiue wartości tj. zmienne post. Dobra, powoidzenia!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.