Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] lista rozwijana
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredman
jestem baaarzo poczatkujacy i mam taki problem. Posiadam formularz, z ktorego informacje zapisywane sa do bazy danych. Na formularzu mam pola 2 rodzajów: text i select czyli ta nieszczesna lista. Jesli chodzi pola text to podane dane sa zapisywane do bazy ale juz pola listy nie sa wogole widziane. wnioskuje ze trzeba napisac jakąś inną funkcje(jesli chodzi o dzialanie funkcji sprawdzajacej poprawnosc wpisanych danych to ona tez nei działa prawidłowo). domyslam sie ze jakos inaczej widzi pola textowe a te z listy.... no ale wlasnie nie wiem co dalej sad.gif

no i jesli chodzi o baze czy to pole w ktorym beda zapisywane informacje z "select" ma byc jakiegos konkretnego typu? (baza jest w mysql)

EDIT: moj problem troche sie zmienil. teraz informacja jest przekazywana do bazy jednak nie jest to wartosc pola select tylko numerek pod ktorym ona wystepuje.Funkcje sprawdzjace tez juz mi dziala ale tez w stosunku do numeru:P

EDIT2: zmienilem w option value z cyferek porostu na taka sama tresc jaka ma ta opcja, nie wiem tylko czy to jest poprawnie ale działa. Pojawil sie natomiat kolejny problem . piszę w strict 1 i validator posze mi ze pole select nie ma atrybutu VALUE ktory jest konieczny do tego zeby php dzialalo sad.gif czy jest jakis inny sposób?
JaRoPHP
Cytat(fredman @ 15.12.2006, 21:26:28 ) *
Pojawil sie natomiat kolejny problem . piszę w strict 1 i validator posze mi ze pole select nie ma atrybutu VALUE ktory jest konieczny do tego zeby php dzialalo sad.gif
Zapewniam Cię, że aby php interpretował listę przedstawionego typu, znacznik <select /> nie musi mieć atrybutu value (notabene, jak sam zauważyłeś, niezgodnego ze specyfikacją...).

Poniższą listę typu select
  1. <select name="dokonajWyboru">
  2. <option>Wybór 1</option>
  3. <option>Wybór 2</option>
  4. <option>Wybór 3</option>
php będzie obsługiwał dzięki zmiennej $_POST['dokonajWyboru'] (ew. $_GET['...']).

Proponuję, abyś przedstawił kod HTML/XHTML tworzący listę, oraz skrypt php, obsługujący ją.
php programmer
  1. <?php
  2. <select name="dokonajWyboru">
  3. <option value="wartosc1">Wybór 1</option>
  4. <option value="wartosc2">Wybór 2</option>
  5. <option value="wartosc3">Wybór 3</option>
  6. </select>
  7. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.