Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][MySQL]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Beton2006
Witam wszystkich serdecznie,chcialbym prosic doswiadczonych uzytkownikow php (MySQL) i pomoc. Mysle ,ze zapytanie bedzie dla was dosc banalne lecz dla mnie takie nie jest.

Otoz mam nastepujace cwiczenie:

W bazie danych mam 20 pol z imienie i nazwiskiem.
Mam stworzyc strone *.php ktora bieze jako input jedna litere potem laczy sie z baza danych i zwraca mi wszystki osoby ktorych nazwisko zaczyna sie na te wlasnie litere.

Wiem ,ze brzmi to dosc banalnie lecz uwierzcie mi mecze sie z tym od ponad 2 godzin i nic .
Pomyslalem aby uzyc opcji str_split i wtedy bede mial pierwsza litere nazwiska z indeksem 0 ale pozniej nie wiem jak zrobic aby zostaly wyswietlone osoby zaczynajace sie wlasnie na te litere.

Oto kod strony ktora powinna robic to co wyzej opisalem(zacialem sie w tym momence i nie mam pojecia jak isc dalej):

1. <?php
  2. require("include/config.inc.php");
  3.  
  4. $lettera = $_POST["lettera"];
  5.  
  6. $nome = $_POST["nome"];
  7. $cognome = $_POST["cognome"];
  8.  
  9. $sql = "SELECT * FROM esercizio7 ";
  10. $result = mysql_query($sql,$db);
  11. while($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
  12.  $splitNome = str_split($row["nome"]); //creo un ARRAY con le prime lettere dei nomi
  13. }
  14. ?>

Z gory dziekuje...
wipo
to są podstawy:

$wykonaj=mysql_query("select * from tabela where nazwisko like '".$_POST['litera']."%'");
while($wynik=mysql_fetch_array($wykonaj)){
print_r($wynik);
}

?><form>
<input type=text name=litera></form>
Beton2006
Naprawde wielkie dzieki.

Moja NIEznajomosc SLQ-a sie klania.

Mam jedno pytanko : czyli skladnia LIKE w query odnosi sie do pierwszej litery? Czy np jest mozliwosc
zrobienie czegos podobnego ale znajac np. pierwsza lub czwarta litere imienia?
wipo
Poczytaj manuala tam jest naprawde dużo na ten temat
like 'czego szukasz'
% oznacza dowolny ciąg znaków
_ oznacza jeden dowolny znak
czyli mozesz wpisac like 'Kowalsk_' i powinno znaleźć Kowalski i Kowalska
masz jeszcze soundex czyli brzmi podobnie itp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.