Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opis userów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ozarys
Mam stronę i parę osób ma na niej swoje auta jak w miarę prosty sposób zrobić żeby każdy user miał dostęp do swojego opisu. Chodzi mi o to żeby mógł sam zmienić swój opis. Macie jakiś namiar na skrypt. Szukałem ale nic małego nie znalazłem. Dzięki wielkie
matx132
moze zrob system komentarzy:)
z userami:)
Ociu
Zrób konta użytkowników... potem prościutko...
Ozarys
Moglibyście mnie naprowadzić na przykład żeby zacząć od jakiegoś skryptu.
gebp
Ozarys naprowadzić będzie trudno. Pzrypomina mi to początek jak zrobiłem to dla siebie cusik podobnego.

Po pierwsze musisz odpowiedzieć sobie na pare pytań. A mianowicie:
1. Czy to ma być rozwojowe (tzn. czy będzie wiecej userów czy tylko grupa)
2. Co ta ma być (oprócz opisów bo ja wiem dane samochodów, zdjęcia, ect.)
3. Jak bardzo zawzięty jesteś na to.

Ja jestem straszną lamą (przez duże "S" i barrrdzo duże "L"). Wszystkiego powoli się nauczyłem. Choć wszystkiego to przesada ale radze sobie na wespół z z tym oraz z tym.
Ja osobiście poradził bym Ci baze (np. mysql) do której naprawdę nie trzeba się wiele uczyć wystarczy Select... , Update... , Delete no i php.

Tabele userów, samochodów, opisów ect.
Możesz to naprawdę róznie zorganizować. Od najprostszego trzymania wszystkiego w bazie co nie zawsze jest rozsądne aż po mieszankę php + mysql'a + pliki tekstowe. Ale to naprawdę zależy od Ciebie.
A jak chcesz konkretne rozwiązanie :

1. <?php
  2. $sql=" SELECT opis FROM samochody WHERE ID='$id_samochod' ";
  3. $query=mysql_query($sql);
  4. $wynik=mysql_fetch_array($query);
  5.  
  6. // tu wrzucasz to sobie np. w formularz np. <textarea> robisz zapisz
  7. // i dodajesz do bazy
  8.  
  9. $sql=" UPDATE samochody SET opis='$poprawiony_opis_samochodu' WHERE ID='$id_samochod' "
  10. $wykonaj=mysql_query($sql);
  11. ?>
Ozarys
Gebp: Bazy to dla mnie jeszcze nie ten temat . Rozwiązuje to w sposób pewnie okrężny ale jakoś daje rade , formularz prześle mi opis do pliku tekstowego a plik zostaje odczytany tam gdzie jest opis ,teraz tylko muszę zrobić stronę na którą wejść może tylko uprawniona osoba po podaniu hasła i myślę że będzie dobrze a już się spotkałem gdzieś z takim gotowcem muszę poszukać . http://www.peugeot405.xsite.pl/index.php?go=nasze405 to jest miejsce przeznaczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.