Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OOP w JS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mrKrecik
Witam. smile.gif
Mam pewien problem (OOP w JS nie znam za bardzo). :/
Otóż widzę to tak, ale gorzej z realizacją:
mam klasę, która tworzy div'a na stronie, a następnie przechwytuje wszystkie działania na nim. Ale tylko dla "swojego" div'a.
Tzn. po zainicjowaniu obiektu każdy "ruch" tego div'a będzie odpowiednio realizowany przez metody zawarte w jego obiekcie (dla przykładu - jego schowanie).
Głównie chodzi o to by napisać coś dzięki czemu nie będę musiał za każdym razem sprawdzać na czym "ruch" został wykonany, następnie pobierać tego ID, zapisywać do zmiennej i wtedy coś dalej robić (przekazując to ID z funkcji do funkcji).

Tak teoretycznie:
  1. <?php
  2. var Div = 
  3. {
  4. create : function()
  5. {
  6. //Tworzenie div'a oraz wciśnięcie go w kod HTML. :)
  7. },
  8.  
  9. hide : function()
  10. {
  11. //Pokazywanie lub ukrywanie (w tym przypadku zmienna x przechowuje 'True' albo 'False' co ukazuje stan schowania. Następnie w zależności od tego okno jest chowane lub pokazywane)
  12. }
  13. }
  14.  
  15. Div.create();
  16. ?>

Jak to rozwiązać? Czy mam każdej warstwie przypisywać jakiś id, następnie dodać przy tworzeniu zdarzenie onmouseclick( hide( id ) )?
Czy może da się to jakoś tak właśnie rozwiążać, żeby nie trzeba było przekazywać ID?

Wcześniej robiłem tak:
  1. <?php
  2. ...
  3. hide : function( id )
  4. {
  5. if( id.hide == 'True' )
  6.  {
  7. //Pokazywanie wartstwy (zmiana style['display'] na 'block'.
  8. id.hide = 'False';
  9. }
  10. else
  11. {
  12. //Analogicznie do powyższego
  13. }
  14. }
  15. ...
  16. ?>

Tylko właśnie nie wiem czy mogę sobie tworzyć jakieś wymyślone przeze mnie zmienne (id.hide) i definiować je w ten sposób. :/

z góry dzięki za dopowiedzi
pozdrawiam
mrKrecik
mrKrecik
Tylko, że tam dalej nie ma odpowiedzi na moje pytanie. :/
Chyba, że jestem ślepy. blink.gif
LBO
Jesteś ślepy. Znajdź sobie ten kawałek:
Cytat
[...] What’s the point of that,” you ask? In a nutshell, this lets us set up private variables that are accessible inside our object [...]

Mowa tu o właściwościach obiektu, czyli o tym, o co pytasz.
mrKrecik
Tak, tak - wiem - to przeczytałem, ale ...
Cytat
mam klasę, która tworzy div'a na stronie, a następnie przechwytuje wszystkie działania na nim. Ale tylko dla "swojego" div'a.
Tzn. po zainicjowaniu obiektu każdy "ruch" tego div'a będzie odpowiednio realizowany przez metody zawarte w jego obiekcie (dla przykładu - jego schowanie).
Głównie chodzi o to by napisać coś dzięki czemu nie będę musiał za każdym razem sprawdzać na czym "ruch" został wykonany, następnie pobierać tego ID, zapisywać do zmiennej i wtedy coś dalej robić (przekazując to ID z funkcji do funkcji).

A ja chciałbym na to uzyskać odpowiedź.
Czy nie mógłby ktoś napisać kodu czegoś takiego albo coś?
gekon
Czyli chcesz stworzyć właściwość dla klasy, która będzie przechowywać element o konkretnym id. Tak? Więc albo jesteś ślepy albo z angielskim kiepsko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.