Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pzrekazywanie do diva.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gebp
Korzystam sobie z ramek i dobrze mi z tym. Ale... Napotkałem pewne problemy nie do rozwiązania. Więc google poszukałem, poczytałem i..
Mądre głowy napisały że rami są .. i są ogólnie są "błe".
Wyczytałem również że swego czasu stosowano tabele ale to już średniowiecze. Teraz każe szanujący się webmaster stosuje <div>.
OK. Myślę sobie. Trzeba być na czasie (trendy). I tak sobie skrobie w php i w miedzy czasie główkuje. (A wyczytałem także że stosuje się CSS'a da rade tego nauczyć).
Więc tak główkuje i za chiny ludowe nie mogę dojść ...
Przykład prosty. Dwa divy. Góra z linkami, dół z treścią.
Oczywiście wiem jak include'ować do diva. Pytanie moje brzmi. Jak przekazać to co ma się wyświetlić w dolnym div'ie z tego górnego.
Jak wy to robicie ?

Może jakaś dusza się nade mną zlituje i podpowie ścieżkę.
maryaan
w divie "sterujacym" linki robisz np w ten sposob
  1. <a href="skrypt.php?miejsce=1">pierwszy link</a>
  2. <a href="skrypt.php?miejsce=2">drugi link</a>
  3. itd...

w divie 'docelowym' zapodajesz switcha ze zmienna $_GET['miejsce'] i includujesz odpowiednie pliki
sticker
widać masz przyzwyczajenia z ramek smile.gif
W przypadku divów masz 2 sposoby
a) przeładowujesz całą stronę i górny div i dolny
cool.gif używasz techniki AJAX która podmienia zawartość diva o zadanym id są do tego gotowe klasy jesli nie chcesz pisać swojej np advAJAX tu rozreklamowany winksmiley.jpg
gebp
Dzięki odpowiedzi. Widze że bez AJAX'a nie ruszę. Chyba że ktoś zna jeszcze jakiś inny sposób.
Kurcze a myślałem że to jest bardziej proste. Cuż trzeba będzie nauczyć się AJAX'a. A ja dopiero opanowałem podstawy klas w php.

Dzięki serdeczne.
Kisiol_Ent
Ja znam w php tlyko 5 slów: php, echo, include, if, $_GET
i rozwiazalem problem szybko ;p
Tak jak Maryaan pisz ejest chyba najprosciej.
gebp
Tak to też jest sposób.
Jednakże jak poczytałem o Ajax'ie to wygląda to bardzo przyjemnie.
Jeżeli dobrze zrozumiałem z tego co czytałem to wygląda to mniej więcej tak.

Wchodzę na stronę -> ajax przerabia zapytanie -> wyświetla w górnym div'ie np. linki.php w dolnym formularz.php -> użytkownik wypełnia formularz (wysyła) -> ajax przekazuje dane (post) do pliku np. formularz2.php (co fajniejsze w czasie oczekiwania na dane zwrotne z formularz2.php wyświetla np. "Proszę czekać ...") i czeka na zwrotne dane a następnie je wyświetla w danym div'ie.
Faje warto by się z tym zapoznać bliżej.

Na razie szukam jakiegoś dobrego tutoriala lub manula do np advAJAX. Może ktoś coś zapoda.
To co znalazłem na php.pl nie do końca zrozumiałem. Przejrzałem także inne ale nic nie znalazłem co by w moim łopatologicznym języku było napisane. Szukam dalej. A jak nie to metoda prób i błędów pozostaje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.